Uhapšeni šverceri oružja povezani sa teroristima iz Bugojna

0 2.267

Pripanici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH uhapisli su tri osobe u Olovu i Kladnju i privremeno oduzeli oružje i minuiciju.

Iz Sipe je danas saopšteno da su prilikom pretresa na četiri lokacije na području sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona otkrili i privremeno oduzeli lovačku pušku sa optikom, kumulativnu ručnu bombu, šest ručnih bombi M75, ručni raketni bacač, municiju i druge predmete.

Akcija hapšenja osumnjičenih počela je 19. januara, izvedena je po nalogu šefa Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, a istraga je i dalje u toku.

Tužilaštvo je saopštilo da su prikupljene informacije i dokazi da su osobe koje su se ranije dovodile u vezu sa radikalizovanim osobama pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, a namjera im je bila da to prokrijumčare u zemlje EU, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminalnih aktivnosti.

U napadu na Policijsku stanicu Bugojno 2010. godine ubijen je policajac Tarik Ljubuškić, teško je povrijeđena policajka Edina Hindić, a lakše je povrijeđeno još pet policijskih službenika.

Optuženi za teroristički napad Haris Čaušević Oks je proglašen krivim te pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od 35 godina.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x