Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora GIKIL-a koji je nedostupan pravosuđu

9 1.798

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona zvanično je podiglo optužnicu protiv GIKIL-a i Debashish Gangulya koji je obnašao dužnost generalnog direktora kompanije.

Optužnicom se GIKIL-u i Gangulyu na teret stavlja krivično djelo onečišćenje okoliša, a kako je navedeno, propušteno je izvršenje obaveza iz okolinske dozvole Ministarstva turizma i okoliša FBiH.

Prema ovim obavezama, GIKIL je za pet godina bio dužan izvršiti ulaganja u iznosu od 111 miliona KM u ekološke projekte. To je na kraju trebalo dovesti do prestanka emisija štetnih polutanata u tlo, zrak i vodu.

Kroz istragu tužilaštva utvrđeno je da je emisija štetnih polutanata u određenim situacijama bila veća za 150.000 puta od dozvoljenih. Nakon hapšenja Gangulya Tužilaštvo TK predložilo je određivanje pritvora, međutim Općinski sud u Lukavcu odlučio se za mjere zabrane, a nakon što su one istekle Ganguly je napustio BiH.

Tužilaštvo TK kroz optužnicu je predložilo raspisivanje međunarodne potjernice za njim, a sada se očekuje odluka Općinskog suda u Lukavcu.

Podsjećanja radi, nakon što je Ganguly uhapšen u oktobru prošle godine, Tužilaštvo TK je prvobitno tražilo pritvor, međutim određene su mjere zabrane koje je Općinski sud u Lukavcu ukinuo 25. oktobra 2018. godine. Kantonalno tužilaštvo je na to uložio žalbu.

U međuvremenu je rukovodstvo GIKIL-a smijenilo Gangulija i imenovalo novu Upravu, ali je okolnost ukidanja zabrane, odnosno javljanja u Policijsku stanicu Lukavac jednom sedmično Ganguli iskoristio i bez problema napustio BiH uprkos činjenici što Tužilaštvo TK protiv njega vodi opsežnu istragu.

9
Komentari

avatar
8 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Sekretar propale firmeMufidSodakoxLAFO MAMANEJoš jedan koksaraš Recent comment authors
newest oldest most voted
Sodar
Guest
Sodar

Sve smišljeno i dogovoreno.
Ganguly otišao a sud će voditi proces protiv GIKIL-a dok isti ne zastari, tj. godinama.
Ovako naše sudstvo i tužilaštvo radi.
Na kraju niko neće biti kriv, a Mittal će platiti svu korumpiranu elitu preko GIKIL-ovih para

Milenko Blagojevic
Guest
Milenko Blagojevic

“Prilikom istrage utvrđeno je da je emisija štetnih polutanata, od kojih su neki i kancerogeni, dostizala i do 150.000 puta veće vrijednosti u odnosu na dozvoljene”, saopćio je tužilac Vedran Alidžanović.”
Hej,150 000 puta vece vrijednosti od maksimalno dozvolJenih !!! I tako danima i godinama. Asicare,otvoreno ponizavajuci intelekt, naciju, drzavu, organe i pojedince.Brutalno pljackati,trovati i ubijati i nerodjenu djecu, mogu samo suspektne i beskrupulozne individue udruzene u isti takav sustav.Ganguly je samo placenik-izvrsilac onih koji su mu placali !

Još jedan koksaraš
Guest
Još jedan koksaraš

Nije ovdje samo Ganguly kriv.
Krivo je kompletno rukovodstvo od Skupštine, Nadzornog Odbora, Uprave i Sekretara.
Nije mogao sam Ganguly donijeti odluku da se ne investira. Uprava je mogla uvijek nadglasati Gangulija prilikom donošenja odluka.
Sve je ovo rađeno pod palicom Mitala. Slušali su njega i Ganguli i bosanski članovi uprave. Znaju svi njegove namjere, od Vlade do sudstva i tužilaštva. Ali izgleda da su svima primanja bila dobra.
Ovdje je Ganguly samo žrtveno janje.

LAFO MAMANE
Guest
LAFO MAMANE

Ocekujemo da se oglasi dvojac bez kormilara, drugovi Masa i Hajro…Da nam pocnu prdenjat kako treba sacuvati 1000 radna mjesta.Bravo drugovi samo nas trujte, ko nas hebe, nismo bolje ni zasluzili…

Mufid
Guest
Mufid

Nisu u svemu tome ni njih dvojica praznih džepova i čista obraza.

avdo
Guest
avdo

Organizujmo se da sudije i predsjednik suda zauzmu njegovo mjesto dok se on ne pojavi.Sve drugo nema efekta.Sjetite se kada pustiše Đukića da ode za Beograd i mi ništa ne uradismo.On ode u Srbiju a Tuzlanska kapija osta nama,a sudijama ništa.Mislim da je dosta.

Sekretar propale firme
Guest
Sekretar propale firme

Vlada TK u Gikilu ima kapitala 50 Mil KM a Mittal ima 30 Mil KM. I Vlada dozvolila da je ovaj Mital j.be u njegovoj avliji.
Još je dozvolila da im Mital još i uništi njihov kapital. Koja korumpirana država.
A Mittal ih i dalje farba, laže, obmanjuje preko advokata Faika Muhića. A para nigdje za investicije.

Sodakox
Guest
Sodakox

Šta je to: sada na opštinskom sudu?pa oni su mu dali mogućnost da pobjegne.šta 150000 puta veće od dozvoljenog?pa jesi li oni ludi ili šta?strašno

Mufid
Guest
Mufid

Zašto nema istrage i optužnica za nesavjestan rad, ometanje pravde, pomoć u bjekstvu pred pravosudnim organima i izbjegavanju suđenja a VRLO moguće primanje mita u općinskom sudu u Lukavcu?