Akcija MUP-a zbog afere “Diploma”

0 1.931

Nakon što je Ministarstvu obrazovanja USK dostavljena dokumentacija i detalji u vezi slučaja „Diploma“, MUP USK je danas počeo izuzimati dokumentaciju iz navedene škole.

Od jutros je u istoj školi vršen nadzor inspekcije Ministarstva obrazovanja USK, koji je prekinut nakon dolaska policije.

Radi se o aferi u kojoj je novinarka Žurnala bez prisustva ijednom času za svega 17 dana uspjela steći diplomu srednje medicinske tehničke škole u Sanskom Mostu, preko posrednika Senada Pehivanovića.

Podsjetimo, državno Tužilaštvo je prije nego je Žurnal objavio ovu aferu od Državne agencije za istrage i zaštitu dobilo relevantne informacije vezane za ovaj slučaj, ali su odlučili da donesu Naredbu o neprovođenju istrage.

Damir Omerdić, ministar obrazovanja Unsko-sanskog kantona kazao da je ministarstvo oformilo komisiju koja će se baviti aferom “Diploma” u tom kantonu, te da je MUP USK izuzeo svu dokumentaciju vezanu za pomenuti slučaj.

“Nadzorna komisija je formirana jučer, ona je automatski jutros krenula u Sanski Most koji je udaljen 130 kilometara od Bihaća. Došli su oko 9 – 10 sati. Dok su tražili dokumentaciju – MUP je imao akciju, oni su izuzeli dokumentaciju. ” – kazao je za N1 Damir Omerdić, ministar obrazovanja Unsko-sanskog.

“Saznali smo iz medija da je urađena diploma u roku od 17 dana. Ministarstvo je uradilo sve po zakonu, danas su bili na terenu. Mi ćemo pokušati doći do dokumentacije. ” – rekao je.

“Najvjerovatnije da, ako se sve potvrdi.” – izjavio je ministar obrazovanja.

Komentari

avatar