Cijene hrane kao na Zapadu, plate deset puta manje

2 538

Posljednjih godina u većini zemalja zapadnog Balkana cijene osnovnih životnih namirnica bilježile su porast ili su zadržale donju granicu iako istovremeno primanja većine građana nisu značajno rasla ili bilježila pad.

hrana-1
Rezultati istraživanja su pokazali da su najskuplje životne namirnice od zemalja Balkana u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, dok je najjeftinije na Kosovu i Crnoj Gori.

Tako stanovnici BiH, u prosjeku, za jedan hljeb moraju izdvojiti oko 0,6 eura, za kilogram brašna oko 0,5 do jednog eura, za litar ulja 1,2 do 1,4 eura, šećer 0,9 eura, mlijeko 0,8 eura, pola kilograma kafe tri do 3,5 eura, kilogram piletine 2,5 do tri eura, sol 0,5 eura, jabuke 0,5 do jednog eura, i riže jedan do dva eura. Pomenute osnovne životne namirnice ukupno koštaju približno 14 eura, odnosno u projskeu za jedan euro manje ne go u susjednoj Hrvatskoj, članici EU.

Gordana Bulić iz Saveza udruženja potrošača BiH izjavila je da su cijene hrane i namirnica u BiH ali i nekim drugim zemljama u regiji u dosta slučajeva skoro iste ili “približne onima u Evropi”.

“Znate da u BiH vlada slobodno tržište, pa se prema zakonu o slobodnoj trgovini formiraju i cijene koje su na tako visokom nivou. Zbog namjere BiH da budemo dio zajedničkog evropskog tržišta imamo cijene koje su iste ili približne kao i u Evropi”, kaže Bulić.

Samo 20 posto bh. građana sebi može priuštiti osnovne životne namirnice.

(SodaLIVE.ba/Anadolija)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
soda3

Prvo skresat pemzije da budu svima iste,a ne budzovani citav zivot derali dobre plate pa sad i pemzije,odma bi se popravila situacija tj standard.Radnici moraju imat vece ili bar iste plate kao i administracija ovako kome se radi kad oni nista ne rade a vece plate.Samo smanjit plate administraciji i oni bi sami napustali svoja nepotrebna radna mjesta.Dok se to ne rijesi nema nama napretka a to sa cijenama svi mi znamo netreba to nama govorit nismo mi majmuni,A IZGLEDA I DA JESMO.

elvis

smanjit plate i penzije , svim ne zaposlenim 100 km po clanu porodice socijallne pomoci .. nebi imali gladnih ljudi 🙁 ma da se ovo nikad nece desit .. a mozda nekad i bude 🙂

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x