Cijena šećera vrtoglavo porasla

6 872

Divljanje cijena prehrambenih namirnica u Bosni i Hercegovini nastavljeno je naglim poskupljenjem šećera, koji je u maloprodaji donedavno koštao oko 1,50 KM, dok je sada za kilogram ovog proizvoda neophodno izdvojiti i više od dvije KM.

Ilustracija

U Agenciji za statistiku BiH potvrđeno je da je kilogram šećera u januaru prošle godine koštao 1,35 KM, a čak i tada je, kako tvrde potrošači, bio preskup za kućni budžet kojim raspolažu. U udruženjima za zaštitu potrošača navode da je većina trgovačkih lanaca već istakla nove cjenovnike, dok će ostali to učiniti narednih dana, pišu “Nezavisne novine”.

“I najstariji građani BiH teško da će se sjetiti da je za šećer nekada bilo potrebno izdvojiti više od dvije KM. Taj proizvod je krajem 2009. godine koštao 0,90 KM po kilogramu”, rekao je sekretara Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH Mesud Lakota. Direktor Udruženja građana DON Prijedor Murisa Marić ocijenila je da je šećer dostigao previsoku cijenu, te dodala da trgovci cijene više ne podižu jednom mjesečno, već gotovo svake sedmice.

Pomoćnik ombudsmana za zaštitu potrošača BiH Ljubica Čolović upozorila je da će zbog novih poskupljenja šećera i ostalih prehrambenih namirnica građani imati sve manje novca za podmirenje drugih osnovnih potreba. Formiranje cijena u BiH je slobodno, tako da resorna ministarstva nisu mogla uticati na ovo poskupljenje.

Ipak, u federalnom Ministarstvu trgovine trenutno analiziraju situaciju u vezi s poskupljenjem osnovnih životnih namirnica i vjerovatno će uskoro Vladi FBiH predložiti određene mjere koje bi trebalo da pomognu potrošačima.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
meho

tako i treba !! bolje nismo ni zasluzili (pocevsi od mene)

Aaaaa

Dajte nam ba neku lijepu vijest, a da nije sportska!!!

How Yes No

Tako i treba… djeca jedu puno secera i odose im zubi.
Ja mislim da bi mi trebali nesto nauciti od Egipta jer sve dok trpis i sutis oni ti skacu po glavi i nece prestati nikada.

sarajevska

UDRI PO SIROTINJI

otpisani

Rijesit ce to Federalno ministarstvo trgovine…od marta 3 km

Meho

super izjava od Ljubice-Pomoćnik ombudsmana za zaštitu potrošača BiH Ljubica Čolović upozorila je da će zbog novih poskupljenja šećera i ostalih prehrambenih namirnica građani imati sve manje novca za podmirenje drugih osnovnih potreba

ja mislio imacemo vise u sajboku kad nesto poskupi.da nije Ljubice ne bi to znao.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x