Cijelo društvo mora stati u borbu protiv terorizma

3 456

Osude terorističkog napada u kojem je jedan policajac smrtno stradao a povrijeđeno njih šest, od kojih jedna policajka teže, stižu od brojnih predstavnika političkog i javnog života na svim razinama vlasti u BiH.
“Svi se moramo boriti protiv terorizma, koji nije problem samo institucija za provođenje zakona već šire društvene zajednice. Bitna je i podrška javnosti, kako bi nadležne institucije mogle preduprijediti eventualni teroristički napad. Određena tolerancija prema takvim pojavama može dovesti do ovakvih situacija”, naglasio je Sulejman Tihić, predsjednik SDA BiH, koji je danas posjetio Bugojno.

Podsjetio je da je prije nekoliko godina, na džumi u jednoj od bugojanskih džamija, i sam bio verbalno napadnut od Harisa Čauševića, zvanog OKS, kojeg je policija, zajedno sa još dvojicom osoba, uhapsila opravdano sumnjajući da je jedan od glavnih aktera terorističkog napada na zgradu PS u Bugojnu.

On je tada Tihića izvrijeđao riječima kako “nije pravi Bošnjak i ne može predstavljati Bošnjake zato što je učestvovao u slanju trupa Oružanih snaga BiH u Irak”.

“Svaki Bugojanac danas u sebi nosi tugu i žalost. To što se dogodilo neshvatljivo je razmnom umu, i za svaku osudu”, kazao je u izjavi za lokalnu RTV načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

Policijska misija EU provodi detaljnu istragu

Policijska misija EU oštro osuđuje današnji bombaški napad u Bugojnu, u kojem je jedan policajac izgubio život, a nekoliko osoba ranjeno, od kojih neke teže.

“Ovo je iznimno ozbiljan incident. Kad sam saznao za incident rano jutros, odmah sam naložio svom osoblju da odu na mjesto događaja da bi nadgledali provođenje istrage”, izjavio je šef Policijske misije EU komesar Stefan Feler.

On je izrazio duboku zabrinutost zbog tog “podmuklog čina nasilja, u kojem je jedan policajac izgubio život”.

“Naše misli, molitve i osjećanja su sa njegovom porodicom i prijateljima, kao i uz povrijeđene”, kazao je on.

Komesar Feler upozorio je na špekulacije kad je riječ o motivima i pozadini tog incidenta.

“Prerano je za donošenje preliminarnih zaključaka o onome što se tačno dogodilo i zašto. Stojimo na raspolaganju da pomognemo u istrazi na svaki mogući način”, zaključio je Feler.

SBB i BOSS traže sankcije za počinoce napada

Savez za bolju budućnost BiH (SBB BiH) najoštrije osuđuje jutrošnji teroristički akt u Bugojnu i poziva sve državne organe i nadležne institucije da energičnom akcijom sankcioniraju počinioce i utvrde ko su nalogodavci tog suludog čina.

“Ovo predstavlja izuzetno ozbiljan pokušaj destabilizacije proevropskog puta Bosne i Hercegovine i u tom smislu svakome mora biti jasno da demokratski principi, suživot i zapadna orijentacija BiH neće i ne mogu biti upitni”, navode iz Pres službe SBB BiH.

SBBBiH izražava najdublje saučešće porodici poginulog policajca Tarika Ljubuškića i navodi da će im ponuditi finansijsku pomoć.

Bosanska stranka (BOSS) najoštrije osuđuje teroristički akt napada na policijsku stranicu Bugojno koji smatra atakom na sigurnost svih građana tog grada.

“Izražavamo nadublje saosjećanje porodici policajca Tarika Ljubuškića i nadu da će se ranjeni u tom gnusnom napadu uspješno oporaviti. Pozivamo vlasti da poduzmu mjere da bi se građanima tog grada konačno osigurao miran suživot, a načelnika policijske stanice Bugojno i ministra unutarnjnih poslova SBK da podnošenjem ostavke preuzmu svoj dio odgovornosti za taj strašni događaj”, navodi u saopćenju Regionalni odbor BOSS Bugojno.

Ko je Haris Čaušević?

Za teroristu, pripadnika vehabijskog pokreta u BiH Harisa Čauševića, kažu da ga odlikuje vrhunska inteligencija, da se odlično snalazi u svijetu informatike i savremenih tehnologija te da je sklon incidentnim situacijama.

Poznat je njegov napad na pojavljivanje Sulejmana Tihića i njegovo državanje političkih govora u bugojanskoj džamiji, zbog čega je protiv njega podnesena prekršajna prijava. Navodno od tada ne voli bugojansku policiju, te da se dugo spremao za ovaj napad koji mnogi povezuju sa činjenicom da je danas centralna proslava 500-te Ajvatovice i da je jutros u policijsku stanicu trebalo na dežuru doći veliki broj policajaca koji osiguravaju ovu manifestaciju.

Foto: depo.ba

(SodaLIVE.ba/Agencije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
eee

Problem je u skoro 20 godina koketiranja sa raznoraznim fundamentalistima ciji su se kapital, svjetonazor i ljudska snaga krisom uvozili u ovu zemlju. Nakon sto su uvezeni, poceli su mijenjati svjetonazor domacih, takvim ideologijama podloznih ljudi, dok ih nisu asimilirali. I vlast i narod su to sutke prihvacali, presucivali, skretali pogled, trpili, ili prigrlili. Svi smo krivi sto nam se desilo to sto se desilo. Posljedice su, nazalost, mnogo sire od izgubljenih zivota i materijalne stete. Ovaj cin ponovno nadvija crni oblak nad tamni “vilajet” i dize crvene zastavice Europe i Amerike. Ponovno riskiramo da budemo oznaceni kao potencijalna prijetnja, nepozeljni susjed, ili crna mrlja na Balkanu. Pocelo je od Islamske Deklaracije zbog koje je Alija Izetbegovic u vrijeme bivse Jugoslavije odlezao zatvora a na nama je da odlucimo na cemu ce se zavrsiti.

Meho

Tako je eee.Gamad treba u Guantanamo Bay.

jusuf begovic

daj ba ljudi, ne nasjedajte na namjestaljke i provokacije. taj cin, ili je montiran da bude opravdanje za hapsenje jedne strukture ljudi, ili je taj izvjesni Haris neka kontraverzna osoba sklona nasilju. Kako god, Islam to osudjuje. (a doticnom “eee” kazem da ne lupa k'o maksum po diviziji i nek procita spomenutu Islamsku deklaraciju. to sto pises nacuo si iz nadzora Samuala Huntingtona i njegovog “Sukoba civilizacija”, uzeo isto zdravo za gotovo, a vjerovatno da veze nemas o kritickom pogledu na sve to )

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x