Čestitka premijera TK Seada Čauševića povodom Dana pobjede nad fašizmom

0 734

U povodu 9. maja – Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, u svoje ime i u ime Vlade Tuzlanskog kantona svim građanima Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine upućujem iskrene čestitke!

Tekovine današnje Europe su od 1941. do 1945. godine branjene i u Bosni i Hercegovini i zato je naše moralno i istorijsko pravo da sebe vidimo u zajednici europskih naroda i Europskoj uniji. Ne zaboravimo da je upravo Europska unija kao dan Europe odredila Dan pobjede nad fašizmom, pa ovom prilikom želim čestitati i Dan Evrope, simbola bolje budućnosti koja će, nadam se, uskoro biti i naša.

Sa antifašizmom kao idealom, bosanskohercegovački partizani na čelu s maršalom Titom dali su veliki prilog pobjedi antifašističke koalicije. Na to moramo biti ponosni.

Sa takvim smo opredjeljenjem razvijali ovaj naš kraj držeći istodobno do multikulturalnosti, tolerancije i suživota svih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu ili neku drugu pripadnost.

U našoj državi 9. maj se obilježava i kao Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša BiH. Ovaj datum je objedinio obilježavanje pobjede nad fašizmom, ali je isto tako i podsjetnik na torturu hiljada onih koji su prošli logore u proteklom oslobodilačkom ratu i one koji su dali najveći doprinos u borbi za slobodu koju danas uživamo.

Nadamo se da će budućnost donijeti svima svjetlo pravde i nade da se fašizam, u bilo kom obliku, nikad više ponoviti neće.

 

 

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x