Čak 15 posto građana BiH nepismeno

0 845

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti, danas su u mnogim bh. gradovima, pod okriljem GIZ projekta “Podrška obrazovanju odraslih”, postavljeni info-štandovi u sklopu kampanje “Heroji svakodnevice”.

inked_finger98Na Trgu Alije Izetbegovića u Sarajevu građani su informirani o projektu. Azra Ramić, stručni saradnik na projektu GIZ, kazala je da je podatak o postotku nepismenih bh. građana alarmantan te da se treba ozbiljnije shvatiti.

– Potrebna su nam ključna sistemska rješenja, da naknadno stjecanje osnovnog obrazovanja i u FBiH bude besplatno, kao što je to slučaj u RS – istaknula je Ramić.

Iako još nije poznat zvaničan podatak o broju nepismenih u našoj zemlji, prošlogodišnji podaci UNESCO-a pokazuju alarmantan podatak – u BiH je 15 posto stanovništva nepismeno! No, uzimajući u obzir migracije i životni standard u BiH, postoje strahovanja da bi predstojeći popis stanovništva mogao pokazati još alarmantnije podatke.

Govoreći o ovoj temi, savjetnica federalnog ministra obrazovanja za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Lejla Hamzagić-Kovačević poručila je da treba svima dati priliku za osnovno obrazovanje.

– Ministarstvo FBiH ima niz aktivnosti i programa čiji je cilj opismenjavanje stanovništva. Neki od najznačajnijih su programi u vezi s inkluzijom, potom za opismenjavanje Roma te programi za naknadno stjecanje osnovnog obrazovanja – rekla je Hamzagić-Kovačević.

(SodaLIVE.ba/Avaz)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x