Budžetski korisnici protestvuju ispred BKC-a u Tuzli

1 556

Kako su i najavili, budžetski korisnici sa područja Tuzlanskog kantona jutros su ispred Bosanskog kulturnog centra gdje izražavaju nezadovoljstvo odlukama Vlade Tuzlanskog kantona vezanim za smanjenje plaća za novembar i decembar 2011. u iznosu od 2%.

Foto: ILUSTRACIJA

U BKC-u se danas održava Skupština Tuzlanskog kantona na čijem dnevnom redu su i tačke vezane za Budžet Tuzlanskog kantona kao i razmatranje prijedloga i donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, te se budžetski korisnici nadaju da se neće usvojiti za njih nepovoljne odluke.

Od zadnje press konferencije, koju su održali predstavnici sindikalnih organizacija, obrazovnih, kantonalnih organa uprave, organa pravosuđa i MUP-a TK, nije se promijenilo ništa. Razgovori sa Vladom TK nisu obavljeni te i zahtjevi Koordinacije sindikata budžetskih korisnika ostaju isti.

Danas su svoje zahtjeve ponovo istakli, kako navode „nezadovoljni jednostranim odlukama Vlade TK i ignorisanjem socijalnog dijaloga i partnerskog odnosa“ te zahtjevaju:

– Poništenje Odluke Vlade TK od 08.12.2011. o smanjenju plaća
– Povlačenje iz skupštinske procedure usvajanje utvrđenog Prijedloga Zakona o izmjeni Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i utvrđenog Prijedloga Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju zbog kršenja procedure i neusklađenosti sa Okvirnim zakonom za osnovno i srednje obrazovanje u BiH
– Uvažavanje sindikata kao socijalnog partnera i vođenje socijalnog dijaloga.

Ispred BKC-a okupljeni su predstavnici osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, kantonalnih organa uprave, organa pravosuđa i MUP-a TK. Skupština TK počela je u 9:30 nakon čega će biti poznato da li je Vlada TK prihvatila zahtjeve Koordinacije sindikata budžetskih korisnika.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Hatuna

Kakva je ovo slika? Ako nemate adekvatnu sliku nije u redu ni ovo da postavljate u clanak ljudi ce mislit stvarno da su specijalci cuvali nekoga od ucesnika protesta. Ovo je bio miran protestni skup.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x