Broj siromašnih u BiH veći za 20 posto

2 747

Broj siromašnih u BiH ove godine povećan je za 20 odsto u odnosu na prethodnu, dok više od polovine stanovnika živi na rubu egzistencije, podaci su Svjetske banke.

Ilustracija

Iz Udruženja potrošača Federacije BiH upozoravaju da svaki peti građanin BiH živi sa tri marke dnevno, za šta mogu kupiti samo hljeb i mlijeko.

Predsjednik Udruženja Mesud Lakota rekao je da ga ne čudi što je većina porodica zadužena “do guše”, te da kredite podižu kako bi preživjeli, prenosi hrvatski “Večernji list”, izdanje za BiH. “U prilog tome govore i podaci Svjetske banke – skoro 74 posto domaćinstava, koja su bila zadužena, koristila su najmanje petinu svog dohotka za vraćanje duga, a čak 59 posto za servisiranje dugova trošilo je više od trećine primanja”, istakao je Lakota.

Prema podacima Saveza udruženja penzionera FBiH, oko 60 posto ove populacije stanovnika u BiH živi u ekstremnom siromaštvu, a njih 215 000 prima penziju manju od 300 KM. S jednim obrokom dnevno iz narodne kuhinje preživljava 20.000 građana BiH, a čak 700.000 živi ispod generalne linije siromaštva, a tu se ubrajaju svi oni čija su mjesečna primanja manja od 238 KM.

(SodaLIVE.ba/Nezavisne)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
soda

Ovde na balkanu mora doci do velikih promjena a to nazalost nece proci bez velikih ratova
svi sto se uzdaju u to da nece europa dat novi rat… briga europu ko i nas za darfur i srilanku uopste me ne dotakne kad vidim 50 ljudi poginulo tako i njih ….

čistizrak

Ljepota od države… dabogda ovi koji su doveli narod do ovakve situacije imali svrab a nemali ruke…

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x