Bradati i normalni

11 1.119

U Porodičnoj šetnji koja je održana u Beogradu dan prije Parade ponosa, kako bi građani glavnog grada Srbije iskazali svoje protivljenje istoj, učestvovalo je oko deset hiljada ljudi.

Frenkie

Šetnji, koju je organizirao ultradesničarski srpski pokret Dveri, priključio se do sada najveći broj građana. Među njima su bili studenti, roditelji s djecom, penzioneri, profesori, muzičari i naravno neizostavni huligani. Ja lično ne pamtim veći antigay skup u svijetu, i bio sam pomalo iznenađen kada sam na snimcima i fotografijama ugledao toliki broj pitomih lica.

Bradati četnici i krezavi navijači u trenerkama su bili skoro neprimjetni u masi “normalnih” građana.

Sa zvučnika umjesto autohtonih četnički hitova puštane su pjesme Azre, Partibrejkersa, Bore Đorđevića, Beogradskog sindikata, a masa je uglas pjevala poznate “Ubij pedera” i “Ko ne skače taj je peder”. Naravno, nije falilo srpskih zastava, kokardi i slika svetog Save, ali u poređenju s prijašnjim skupovima i protestima koje smo imali priliku vidjeti u Beogradu, na ovom skupu je bilo premalo navijača, a previše normalnih građana, što me je dodatno zabrinulo.

Porodična šetnja je bila zadnji pokušaj da se otkaže ovogodišnja Parada ponosa i s ovim skupom Beograd zauzima, pored bratske Moskve, vodeću poziciju na tabeli homofobičnih gradova.

Ako gledamo na Balkan, Beograd je daleko ispred Zagreba, pa čak i Sarajeva u kojem je Prvi Queer Festival, istina uz dosta manji broj protivnika, također prekinut.

Nakon što je prva beogradska gay parada rasturena, njeni učesnici kao i mnogobrojni policajci brutalno prebijeni, a prošlogodišnja u startu otkazana, zato što je država Srbija i policija podlegla prijetnjama popova, huligana i fašista, ovogodišnja Parada ponosa je za LGBT zajednicu treći uspjeli pokušaj.

Ovaj put je Srbija odlučila da definitivno omogući održavanje Parade ponosa i za obezbjeđenje učesnika poslala je pet hiljada specijalaca. Međutim, familijarna šetnja je bila samo uvod u opsadno stanje koje će Beograd doživjeti dan poslije i tako izgubiti bitku i prije ulaska u ring. Činjenica da skup na kojem će prisustvovati par stotina građana mora obezbijediti pet puta više policajaca, da se pola grada mora zatvoriti i da je dan prije na istim ulicama bilo deset hiljada homofoba koji bi najradije kamenovali i prebili pedere, govori o beogradskoj realnosti. U poređenju s ostatkom svijeta, gdje su gay parade veliki šareni derneci na kojima učestvuju svi građani, na brdovitom Balkanu su to i dalje vruće novinarske teme, manifestacije velikog rizika koje obezbjeđuju veliki broj specijalaca i po kojima Zapad ocjenjuje da li su divljaci s Balkana napredovali ili i dalje žive u svom kamenom dobu. Na gay paradi u Berlinu vidimo šarene zastave, veselu nasmijanu i rasplesanu masu, zgodne djevojke a kod nas ćelave divljake, popove, bradonje, koridore policije, kamenje, helikoptere i suzavce.

U vrijeme tih događaja visokog rizika naglo ušute naši borci za ljudska prava i salonski intelektualci. Jer osnovna ljudska prava treba osigurati Srbima, Hrvatima i Bošnjacima, ali ne pederima i lezbačama! Povratnicima moramo obezbijediti elementarna ljudska prava, pravo na posao, na normalan život i osuđujemo diskriminaciju nad njima, ali kada su u pitanju osobe gay zajednice, iste napade prešućujemo i tako odobravamo. Prema ljudskim pravima ponašamo se kao da smo pred švedskim stolom, biramo i branimo samo one kojima mi pripadamo. Balkan mora jednom za sva vremena odlučno krenuti u obračun s desničarskim i fašističkim pokretima, navijačima i divljacima koji koriste svaku priliku, bila to utakmica, miting za Kosovo ili gay parada, kako bi divljali ulicama naših gradova, tukli nedužne stanovnike, novinare, rušili, palili i razbijali izloge. Nedopustivo je da grupa divljaka pretvori grad u ratnu zonu i svojim orgijanjem uvede opsadno stanje, a da cijeli državni aparat pred njima izgleda bespomoćno. Nasilje fašističkih grupa koje su stvorili i odgojili Milošević, Koštunica&Co Srbiji se sada vraća kao bumerang. Grupe koje su beogradskim političarima u devedesetima služile kao paravojne jedinice i palile po Hrvatskoj i Bosni, kasnije prešli na ambasade, danas pale tamo gdje su ih stvorili – u centru Beograda. Tadić nema više šta čekati. Zapalili su mu stranačke prostorije, zar treba da mu zapale i kuću?

(BH Dani br. 696)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
11 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
kahva

Protiv huliganstva jesam… nikad nebi izasao na neki trg i kamenovao ili tukao skupinu pa bile to i same pedercine ili lezbejkuse kao sto kaze doticni, …. ali da se odobravaju peder parade…. de ba Frenkie… postujem te ko umjetnika ali nemoj plaho zahebavat….
mada ako ce mo u evropu. hihihihihih….. pa pederizam je tamo glavni na vlasti zato je sve odobreno… pa na veliko se prica o toj istoj Njemackoj fudbalskoj reprezentaciji da pederizam vlada u njoj,… ja nisam ZA javno okupljanje istih i ne volim ih vidjet ni na slici koji se djavo oni imaju okupljat…

FOTON

Kad ce ovaj Frenki poceti da pise pametnije tekstove, a ne glumiti advokata pedera. Ne znam odkad to zapad posta mjera za normalno ponašanje. Pedere treba lijeciti!

Sudo Simpson

Koji ste vi licemjeri , pedere treba liječiti , pedere treba bubati , lezbejke fuj a takvi kao vas dvojica ne silaze sa hard core porno sajtova . Vas i vašu zatucanost i licemjerje treba liječiti (najvjerovatnije ste glasali opet za SDA ili SBB – vidi se mentalnom ”kameno doba” sklopu).

HzL

Frenki izgorio si ko Dida.

Daj uho svakome, malo kome glas

Sta sad svako pise kolumne??? Mogao sam i ja poceti.
Sta tebe boli briga ba za gay paradama, gay pravima (osim ako i sam nisi jedan) i evropskim integracijama. Idi repuj o ravama, parama, limuzinama i o cemu vec repuju tamo oni ameri… I onako se svi furate na njih. Ostavi se politike.

kahva

sudo sudo, popij kahvu pa razmisli pa napisi

Sudo Simpson

Evo baš sad pijem kahvu , razmišljam , razmišljam i opet stojim iza svake prethodno napisane riječi (uostalom i ja sam lezbejka , doduše zarobljena u muškom tijelu) . Preporučujem svima tekst Jelene Karleuše u Kuriru o ovoj temi i licemjerju nas balkanskih mužjaka .

Daj uho svakome, malo kome glas

Sudo sestr… ovaj, brate, da neces ti biti kao onaj rumunski pjevac ili odakle je vec. Treba sa bradom. Ne mogu da se sjetim imena… Hajd majke ti, treba i nama jedan, da nas prime u EU.

FOTON

@Sudo Simpson: Kad tako razmisljas kazi nam gdje te odvedu razmisljanja?

P.S
Jos malo pa počinje ti crtani:)

Sudo Simpson

Homera Simpsona za predsjednika BiH !

Sudo Simpson

FOTON :
P.S: Još malo pa počinje ti 60 MINUTA 🙂

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x