Bolonja da, ali ne ovakva!

1 664

Bez rezerve možemo tvrditi da sa sadašnjim Bolonjskim procesom niko nije zadovoljan. Njegova fragmentalna primjena više liči na avanturu u koju se krenulo bez obezbjeđenih uslova za rad i sa najblaže rečeno nesnalaženjem svega onoga što ovu pozitivnu obrazovnu reformu treba da krasi.

Sindikat na današnjem sastanku

Toga su svjesni i u Sindikatu srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH i zato su kao rezultat današnjeg Okruglog stola na temu jačanja sindikata u sektoru visokog obrazovanja i aktuelne problematike u ovoj oblasti tražili poduzimanje konkretnih koraka.

– Zahtjevamo od zakonodavnih i izvršnih vlasti, da u skladu sa svojim nadležnostima, mijenjaju sve ono što sada imamo u zakonskoj regulativi koja niti je adekvatna niti prati duh Bolonjske reforme. U tom smislu naš Sindikat je spreman biti partner vlastima, jer smo nezadovoljni brojnim problemima koji prate akademsku zajednicu, kazao je Dževad Hadžić, predsjednik ovog Sindikata.

Kako je istaknuto, veliko breme odgovornosti na dosadašnje haotično stanje u oblasti visokog obrazovanja leži i na univerzitetskim uposlenicima i studentima. Tolerantnim stavom prema neprihvatljivim potezima vlasti omogućilo se plodno tlo za nicanje brojnih anomalija u sferi obrazovanja.

– Kod nas se opasno pojednostavljuje Bolonjski proces i to na način ličnih interesa i afiniteta. Mi se ne možemo porediti sa zemljama regiona ili onima u svijetu. Suština ove reforme je lakše studiranje i veća mobilnost studenata u skladu sa potrebama tržišta rada, a kasnije i zaposlenja, a ne pojeftinjenje cijena diploma. Danas se prvi ciklus bolonjskih studija po pravima izjednačava sa nekadašnjom višom školom, što je nedopustivo, kazao je Edin Delić, predsjednik istovjetnog sindikata na nivou Tuzlanskog kantona.

Tokom Okruglog stola učesnici su se dotakli brojnih problema u obrazovanju: od niskog standarda i malih plata članova akademske zajednice, preko upisne politike koja ne prati potrebe društva do neharmonizovane zakonske politike na raznim nivoima vlasti koja sve ovo prećutno odobrava.

Zanimljiv je bio podatak da naša zemlja na biroima na zapošljavanje trenutno ima toliko nezaposlenih svih profila i stručnih sprema, da u narednih pet godina ne moramo edukovati nikoga ni u srednjim školama niti na fakultetima, no da i pored toga javni univerziteti imaju preizražen socijalni senzibilitet, a brojni privatni univerziteti koriste sve načine da degradiraju akademsku zajednicu izdavanjem diploma gotovo „preko noći“.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
ss

Prvi stepen po bolonji nije visa skola nego 7stepen ali ga poslodavci dozivljavaju kao visu skole ne zato sto radnik manje zna nego da bi ga oni manje platili.
A vecinu fakulteta treba srezat na 3 godine a izbaciti nepotrebene predmete. Ostaviti samo strucne.
I treba modernizirat fakultete i dan danas se radi po titinom sitemu. I takodje srezat broj mijesta za fakultete su potrosacki fakulteti a povecat na proizvodnim fakultetima.
Elektrotehnicki fax u sarajevu je 3 godine a u tuzli 4 godine a ja sam siguran da student iz sarajeva barem duplo bolje zna nego ovaj iz tuzle, zato sto je plan i program potpuno drugaciji u ta dva fakulteta a vode se kao da su isti to samo ima kod nas u drzavi

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x