BiH šesta na svijetu po broju debelih!

7 874

BiH je, prema broju gojaznih ljudi, na šestoj poziciji, samo dva mjesta iza SAD, pokazala su istraživanjima koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ u periodu od 2000. do 2009. godine.

Ilustracija

SZO je objavila rezultate istraživanja, a prva na listi najdebljih zemalja je Američka Samoa, pacifičko ostrvo na kojem 93,5 posto populacije ima prekomjernu tjelesnu težinu. Stanovnici ovog ostrva napustili su tradicionalnu hranu i zamijenili je za jeftinu prerađenu sa Zapada.

Na drugom mjestu su Kiribati sa 81,5 posto debelih. Ovaj narod je preplavljen nezdravom, brzom hranom koja se prodaje po nižim cijenama od lokalne.

SAD imaju 66,7 posto gojaznih – tvrdi SZO i ističe da je ovako veliki procent debelih rezultat “sjedećeg stila” života i konzumiranja brze hrane.

Njemačka ima 66,5 posto stanovnika sa prekomjernom tjelesnom težinom. SZO navodi da se njemački struk širi, kao i kod stanovnika SAD, zahvaljujući pivu, masnoj hrani i neaktivnosti.

Petu poziciju ove neslavne liste zauzima Egipat sa 66 posto debelih. Egipćanke su posebno u opasnosti zbog tabua o ženama koje posjećuju fitnes-centre.

Prema istraživanju SZO, BiH ima 62,9 posto gojaznih, a glavni uzročnici su pušenje, opijanje i konzumiranje nezdrave hrane.

Slijede Novi Zeland, Izrael, Hrvatska i Velika Britanija.

Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije, “do 2015. oko 2,3 milijarde odraslih osoba će imati problema s prekomjernom težinom, dok će više od 700 miliona stanovnika biti debelo, a 20 miliona djece mlađe od pet godina imati prekomjernu težinu na globalnom nivou.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
eee

Nisam ni mislio da su Somalci najdeblji.
Zivjele pogaca, pita i kajmak.

farmer

…a sve se nema 🙂

cazim

Eh i ja sam debo , pa sta kod nas u gnojnici samo se jede pogaca , grah , hljeb ,sir , kajmak, domaca hrana ba , a i moj dajdza kaza da zene sada vole debele i plave i da imaju punoooo para , zato ja zelim da budem debo …

eee

Stomak postao statusni simbol 🙂

Za Harisa

Debeli , dakako , nek vide oni što nevide ( gastarbajteri ) da ovdje ima i ića i pića , te da nije ni blizu , kako bi ovdje neki voljeli ( da je još 92 – 96 ) – znam reći će da smo se udebljali od zraka .
Bem ti zemlju , koja Bosne nema .

meho

i ja imam nekoliko kg-ramcica viska,ali volio bi da manje imam.ali u godinama se,pa se tesko skidaju.za moja 189 cm ,95 kg je previse?!
Strucnjaci to ovako definisu:
,,Debljinu ili gojaznost opisujemo kao povećano nakupljanje masti u tijelu, sa tendencijom da ozbiljno ugrozi i naruši zdrav­lje.”…..Debljina je ozbiljna bolest koja izaziva mnoge komplikacije, zbog čega se smanjuje kvalitet života, radna sposobnost i životni vijek. Debljina ugrožava zdravlje i vodi u bolest.
evo nekih:
bolovi u zglobovima i leđima,

* gubitak daha, već pri najmanjem naporu,

* povećano znojenje,

* žučni kamenci,

* proširene vene i

* teškoće sa disanjem u snu. (hrkanje)

prijatno 😉

Sioux Lukavac

I kazu recesija,a 6. po debljuni 😀

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x