BiH otpadom najpretrpanija zemlja u regiji

2 697

Poslovi reciklaže su i dalje preskup biznis za firme iz BiH i pored toga što je BiH zvanično otpadom najpretrpanija zemlja u regiji.

Ilustracija

Također, uprkos poražavajućem podatku, u nekolicini firmi koje se bave ovim poslom kažu da imaju problema s nedovoljnim prilivom ulazne sirovine.

U lančanom postupku za obavljanje reciklaže u BiH nedostaje previše karika, a prva u nizu je ona prema kojoj se u zemlji na veoma malom broju mjesta vrši primarno razdvajanje vrsta otpada prije dolaska na deponiju, te činjenica da je samo 40 posto zemlje pokriveno organizovanim odvozom smeća, podaci su analize upotreba plastičnih kesa u BiH, koju finansira EU.

U RS se trenutno svega nekoliko firmi bavi poslovima reciklaže, a oni koji su u ovom poslu u najvećoj mjeri bave se recikliranjem starog željeza, drveta i papira. Iako u RS postoji značajno tržište za papir, karton i PET ambalažu, ovim poslom se trenutno bavi samo jedno privatno postrojenje, potvrdili su iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

(SodaLIVE.ba/Agencije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Za Harisa

Kud baš Nehro da tvoju deponiju slikaju .Stvarno je natrpana.
P.S Reciklažom se u Lukavcu bavi dosta romskih porodica ( staro željezo , bakar,alminijum i sl.)
Staro željezo ima jako dobru cijenu i mogla bi naša nezaposlena omladina iz FOM -a, čekajući obećani posao od Lihaća, u međuvremenu sakupljati saekundarne sirovine .
Lihać = mužijak lisice .

Za Harisa

A nek vam ovi iz komiteta nabave crvene brnjice za nos ,to bar mogu , pa pravac Smoluća .

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x