BIH ne smije da potroši ni euro bez dozvole MMF-a

0 468

pareSklapanjem stand-by aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Bosna i Hercegovina (BIH) obavezala se da o doslovno svakom koraku koji se tiče prikupljanja i trošenja novca konsultuje Fond i traži saglasnost, pišu Poslovne novine. Prema usaglašenom tehničkom Memorandumu o razumjevanju između BIH i MMF, vlasti u BIH se ubuduće uopšte neće moći zaduživati u inostranstvu, niti unutar BIH, bez dozvole finansijske institucije iz Vašingtona.

Svaki kredit, bilo da je riječ o zaduženju za gradnju autoputa ili nekoj drugoj javnoj investiciji, moraće da bude podvrgnut “skeniranju” u MMF koji može da ga odobri ili odbije, čime se odmah dovodi u pitanje nastavak aranžmana i transfer tranši iz kredita.

Istovremeno, nijedan nivo vlasti BIH, državni, entitetski ili kantonalni, neće moći da usvoji nikakvu izmjenu budžeta bez saglasnosti MMF.

Ulaskom u trogodišnji kreditni aranžman “težak” 1,2 milijarde eura, BIH je pristala da MMF u cjelini preuzme kontrolu njenog finansijskog poslovanja i vlasti su sada obavezne da na dnevnoj bazi Fondu šalju relevantne informacije. Svake sedmice i mjeseca BIH će morati da obavještava MMF o rastu ili padu prihoda, makroekonomskoj situaciji, eventualnim mjerama, svakoj regulatornoj odluci koja se tiče bankarskog sektora, da šalje podatke o aktivnostima banaka, visini kamata i sl.

Uz to, BiH se obavezala da će Fondu dati svaku informaciju koju kreditor zatraži. Kvartalno će BIH u Vašington slati potpuni pregled stanja, svih prihoda i rashoda na državnom i entitetskom nivou, a radi kontrole ispunjavanja obaveza dogovorenih sa Fondom.

Kako Poslovne novine navode, za MMF je najvažnije da javna potrošnja u BIH ostane u okvirima prikupljenih prihoda, a svaku rasipnost ili stvaranje obaveza za koje nema novca, Fond neće tolerisati.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x