BIH mora vratiti 3,6 milijarde KM

7 611

Vanjska zaduženost BiH se u protekloj godini povećala za više od 1,01 milijardu maraka, a iako država još uvijek uspijeva uredno servisirati dugove, to bi se već sljedećih godina moglo promijeniti.

Ilustracija

Službene procjene državne vlade govore da bi obaveze za vraćanje kredita posebno mogle narasti od 2012. do 2015. godine, kada će BiH morati vratiti čak 3,6 milijardi KM.

Prošlogodišnji rast vanjske zaduženosti ne smatra se alarmantnim, premda treba znati da je spomenuti iznos, veći od milijardu maraka samo djelomično posljedica povlačenja novih kreditnih sredstava.

Čak 250 miliona KM novog duga posljedica je oscilacija valutnih kurseva, pa bi se pojednostavljeno moglo kazati da je to „izgubljen novac“, jer ništa od tih sredstava neće biti uloženo u izgradnju infrastrukture i pokrivanje budžetskih gubitaka, za što se BiH inače zaduživala u inostranstvu.

Zaključno sa zadnjim danom prošle godine ukupna vanjska zaduženost BiH iznosila je 6,24 milijarde maraka, a taj iznos uključuje kredite čiji je nositelj obaveza BiH, te kredite koje su direktno ugovorili entiteti i koji su direktni nosioci obaveza po istima.

Dvije trećine duga otpada na međunarodne financijske institucije, među kojima prednjači Svjetska banka. U prošloj godini se zaduženost povećala prvenstveno zahvaljujući povlačenju novih tranši stand-by aranžmana s MMF-om, te novih kredita Svjetske banke, EBRD-a i Evropske investicijske banke.

Prema podacima iz informacije o stanju javne zaduženosti BiH, na kraju prošle godine bilo je ugovoreno, a neangažirano još 2,3 milijarde KM kredita. Prošlogodišnji troškovi za neangažiranje kredita, tzv. commitment fee, koštali su nas 3,8 miliona KM.

Ono što zabrinjava je projicirani rast iznosa potrebnog za servisiranje vanjskog duga u godinama koje su pred nama. Ako BiH povuče sve preostale tranše po stand-by aranžmanu s MMF-om, već iduće godine će nam za servisiranje vanjskog duga biti potrebno 490 miliona maraka, odnosno 183 miliona maraka više nego prošle godine. No, pravi udar na državnu blagajnu slijedi u sljedećim godinama.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Prst

Tito i komunisti onoliku Jugoslaviju za duzili za 50-ak godina 5 miljardi a ovi danasnji “demokrate” za samo 10-ak godina malu Bosnu za 3 miljarde.
Za onih 5 milijardi je Jugoslavija izgradjena u naprednu drzavu a mi smo sa tri milijarde u gorem stanju nego ikad.
Doduse neko je sebe i deset koljena obezbijedio za cijeli zivot.
Nije ni cudo sto nema napretka kad Federacija “hranu” 11 vlada i 11 kompleta ministarstava – Federalne i kantonalne.
To bi i Japan ukopalo u dugove do vrata.
Aferim gospodo.
Zato vama prosli sistem nije valjo – niste mogli dizati kredite SEBI.

ss

@prst
jugoslavija je bila duzna 22 milijarde
a sadasnje drzave bivse sfrj oko nesto malo manje od 120 milijardi

eee

Treba uzeti u obzir da je vrijednost novca od Titove Jugoslavije do danas jako opala. Isto tako treba uzeti u obzir da mnogo toga sto danas predstavlja neophodnu infrastrukturu, tada nije ni postojalo (npr. mobilne mreze, opticke mreze visokog kapaciteta za internet i kablovsku tv itd.). Isto tako, jedna Hrvatska danas ima vise kilometara autoputa nego sto je imala cijela Jugoslavija. Meni je jedina alarmantna cinjenica sto Bosna svoje kredite “pojede” a ne trosi ih za razvoj. Od MMF-a se uzimaju krediti za krpanje budzeta a ne ulaganje u buducnost. Zabluda je da je u Titovoj Jugoslaviji bilo bolje. To je bio san iz kojeg se trebalo kad tad probuditi i platiti mu danak. Ono je bio neodrziv sistem. Uostalom, danas zivot vise kosta nego tada. Koliko je tada u Bosni bilo: auta, mobitela, privatnih firmi, televizora, banaka, stranih proizvoda… Ovo vrijeme jest tesko, ali ni ono “Titino doba” ne treba velicati jer mu i dan danas vracamo danak, htjeli mi to sebi priznati ili ne.

ostali

http://www.zurnal.info/home/index.php?option=com_content&view=article&id=8308:svaka-porodica-u-bih-duguje-13-hiljada-maraka&catid=28:novac&Itemid=43

Prosječna četvoročlana porodica u BiH duguje 13.107 maraka, polovinu domaćim bankama za uzete kredite, a drugu polovinu stranim povjeriocima za dosadašnje kredite odobrene državi, jer na koncu, dug države otplaćuju građani koji svojim novcem i pune budžete.

eee-Plitak k'o sinija
23. August 2011.
07:02
Treba uzeti u obzir da je vrijednost novca od Titove Jugoslavije ……

Za Harisa

eee – prst gore .

Sahariza

eee sad se babo cese po glavi

eee

Svi vi koji se cesete po glavi i koji mislite da je moj komentar plitak – molim argumentima pobijte ono sto sam napisao. Komentari o privredi i politici koji se mogu cuti od starih nana uz iftar su u najmanju ruku nekonstruktivni.

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x