“BiH je postigla malo napretka, ali vrata EU ostaju otvorena”

0 566

Činjenice da se ekonomija zemlje sporo oporavlja i da u Bosni i Hercegovini postoje brojne prepreke za potencijalna strana ulaganja bile su povod današnjem susretu predstavnika poslovne zajednice okupljene oko Američke trgovačke komore (AmCham) u BiH i američkog ambasadora u našoj zemlji Patricka Moona.

Patrick Moon

Ambasador Moon je na početku svog izlaganja kazao da je jedno od polja koje je veoma razočaralo privatizacija, posebno u Federaciji.

– Unatoč godinama obećanja, federalni dužnosnici su bili posebno spori u privatiziranju preduzeća u entitetskom vlasništvu – kazao je ambasador, saopćeno je iz Američke trgovinske komore u BiH.

Ambasador Moon je dodao da su dobici od privatizacije potrebni za finansiranje infrastrukturnih projekata, kao što su ceste ili zračne luke, kako bi se ovdje poboljšala ekonomska situacija.

Po njegovim riječima Bosna i Hercegovina je upravo prošla kroz transformacijske izbore koji nude mogućnost novog pristupa ekonomskom razvoju i koji podržavaju poduzetništvo i konkurentnost na svjetskom tržištu, umjesto podržavanja ostvarivanja uskih vlastitih interesa.

Na kraju svog obraćanja članovima AmChama BiH, ambasador Moon je istakao:

– Ove sedmice ste slavili dugoočekivanu najavu iz Bruxellesa da će građani BiH uskoro biti u mogućnosti putovati širom Evrope po liberaliziranom viznom režimu. Dijelim s vama svoje zadovoljstvo u toj novoj slobodi, ali vas pozivam da se ne zadovoljite time, ne dopustite da se proces zaustavi. Bosna i Hercegovina mora napraviti kompromise potrebne za početak procesa pristupanja EU. Malo je stvarnog napretka postignuto na tom planu u posljednjih nekoliko godina, ali vrata ostaju otvorena – zaključio je Moon.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x