BiH ispunila oko 90% zahtjeva koji vode ka liberalizaciji viznog režima

0 599

pasosBiH je ispunila oko 90% zahtjeva koji vode ka liberalizaciji viznog režima, rekao je šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas. U odnosu na stanje u julu, uočljiv je veliki napredak, dodao je Kurkulas, osvrćući se na tadašnju negativnu ocjenu Evropske komisije o liberalizaciji viznog režima za BiH.

On je naveo da su od tada između Republike Srpske i Federacije BiH usklađeni neki neophodni zakoni.Komitet za građanske slobode i unutrašnju politiku Evropskog parlamenta će danas raspravljati o izvještaju izvjestiteljice ovog parlamenta Tanje Fajon koja u ovom dokumentu traži da se BiH i Albaniji ukinu vize čim ispune uslove Evropske komisije, bez dodatnih procedura.

Potpuno podržavam stav Evropske komisije da se ne smiju snižavati standardi za liberalizaciju viznog režima o kojima smo se dogovorili u Mapi puta niti da se smiju kažnjavati one zemlje koje su standarde već ispunile, rekla je ona te naglasila da će ovako BiH i Albaniji biti omogućeno da sustignu ostale zemlje, a neće se gubiti dragocjeno vrijeme.

Evropski parlament će, uz prisustvo Evropske komisije i Vijeća, u svom Komitetu za građanske slobode i unutrašnju politiku raspravljati o izvještaju o liberalizaciji viza za zemlje zapadnog Balkana, s posebnim osvrtom na BiH i Albaniju.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x