BiH će imati jednog predsjednika

0 334

parlamentPaket ustavnih amandmana, koji u aprilu 2006. nije dobio većinu glasova poslanika parlamenta BiH, bit će usvojen do kraja ove godine, s tim što će biti donekle modifikovan i nosit će naziv „aprilski paket plus“. Ovo je „San“ saznao iz svojih međunarodnih izvora. Na tome posebno instistiraju Amerikanci koji ocjenjuju da usvajanje „aprilskog paketa plus“ znači prvi korak ka sveobuhvatnoj ustavnoj reformi u našoj zemlji.

Ne treba zaboraviti da su predsjednici osam parlamentarnih političkih stranaka u novembru 2005. godine u Vašingtonu potpisali sporazum da će do marta 2006. usvojiti ustavne reforme i to u prisustvu tadašnjeg državnog tajnika SAD-a Kondolize Rajs.

Kako se očekuje, konkretan razgovor na tu temu s liderima parlamentarnih stranaka očekuje se već iduće sedmice u francuskom gradu Taloaru. Pripremu terena obavilo je 11 američkih kongresmena koji su prošle subote  u Sarajevu imali razgovor s predsjednicima osam političkih stranaka.

Inače, paket ustavnih amandmana iz aprila 2006. godine predviđa da BiH ima jednog predsjednika države sa dva potpredsjednika, Vladu Bosne i Hercegovine, prošireni parlament BiH. Naravno, uz ovo ide i drastične  izmjene Izbornog zakona.

Kako „San“ saznaje, u međunarodnoj zajednici su prihvatili neke od prijedloga Ustava BiH koje je dao SDP. To se posebno odnosi na odredbu da su građani nosilac suvereniteta, a konstitutivni narodi ostvaruju svoja prava u institucijama sistema, ali ne na teritorijalnoj osnovi. Na odobravanje je naišao i prijedlog SDP-a da BiH bude država regionalnog tipa što je neka vrsta „međuoblika između federalizma i unitarne države“.

Ovi ustavni amandmani, prema informacijama koje smo dobili iz naših izvora u međunarodnoj zajednici, trebalo bi da stupe na snagu 1. januara 2010. godine.

(SAN)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x