Baza podataka imovine vodećih političara u BiH

2 596

Centar za istraživačko novinarstvo stavio je na mrežu najpotpuniju bazu podataka o prohodima, pokretnoj i nepokretnoj imovini 119 političara iz vladajućih i opozicionih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Ilustracija

Bazu podataka čine i informacije o njihovom obrazovanju, profesionalnoj i političkoj karijeri, te podaci o štednim ulozima, kreditima kao i udjelima političara u preduzećima, uključujući i dionice. Date su i informacije o policijskim istragama, tužbama i sudskim presudama protiv političara i njihovih firmi.

U bazi podataka dostupno je i više od 900 dokumenata – vlasničkih listova za zemljišta, stanove, poslovne objekte, te dokumenata o vlasničkom udjelu političara u preduzećima, imovinskih kartona koje su funkcioneri podnijeli Centralnoj izbornoj komisiji i Komisiji za izbor članova Vijeća ministara BiH.

Političari su birani prema političkom stažu, i funkcijama koje obavljaju u institucijama i strankama. Podaci o političarima prikupljeni su iz službenih dokumenata, a kontaktirani su i kabineti funkcionera, političke partije, škole i fakulteti, te preduzeća i institucije u kojima su radili.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su sve političare i lično kontaktirali. Većina je pristala na razgovor. Manji dio nije želio odgovarati na pitanja novinara CIN-a, dok su neki odbili svaki vid saradnje.

Bazu podataka možete naći na stranici www.izaberi.ba

(SodaLIVE.ba/Sarajevo-x)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
chsw

Neka, da Bogdom imali i Vise (sto i imaju, jer su nepokretnosti a i pokretnosti prijavili na sestre, tetke, strine ili su zatajili) ali da barem makar malo, malkice, rade za dobrobiti zajednice. Cisto sumnjam da hoce jer “biti kraj meda a ne lizati ga” … aj sto oni i njihova djeca, vec su se pobrinuli da im i unucad “med lizu” … samo malo da prestanu (stani Te malo)… bilo bi i za ostale … barem za ove kojima je i hljeb/kruh misaona imenica.
Al’ opet kazem NEKA, doci ce i kod nas, ako Bog da, vrijeme da i nasi Sanaderi sjednu na “uzarenu” stolicu: “Policija nadzire Sanaderovu kuću kako iz nje ne bi nestale vrijedne umjetnine, imovina zamrznuta; svi bankovni racuni blokirani; oduzete putovnice”; “Ivo Sanader svjedoči o Hypo banci” “Istražitelje zanima i financiranje HDZ-a””Na početku je kazao da mu je savjest čista” … pa kako nase “Velike” glaoove tako i oni mali smrdljivi repovi … pa da vidimo ko je i kako posao dobio, skolu zavrsio, povlastice ostvario, itd. — hoce, hoce … samo mirno spavajte “i od Glave i od Repa” … racune valja platiti kad tad “Sretna Vam NajNovija Godina … yaya

Meho

Nije problem sto oni imaju,vec je problem sto velika vecina nema!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x