Banovići će dobiti Tvornicu cementa

0 740

RMU ”Banovići” planira ove godine početi izgradnju tvornice cementa, a trenutno su u postupku dobijanje okolinske dozvole.

U skladu sa tim Federalno ministarstvo okoliša i turizma je početkom mjeseca objavilo poziv za javnu raspravu o ocjeni Studije o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole za izgradnju Tvornice cementa Banovići.

Studiju je izradio Rudarski institut iz Tuzle, a javna rasprava zakazana je za 26. marta 2014. godine u Banovićima.

Pre-feasibility studija koja je urađena prošle godine pokazala je opravdanost izgradnje termoelektrane Banovići, koja podrazumijeva i razvoj samog Rudnika mrkog uglja Banovići, te je RMU Banovići nastavio svoje aktivnosti na realizaciji ovog projekta.

Tvornica će se graditi u općini Banovići, u centralnom dijelu ugljenog bazena u blizini TE, a cilj izgradnje je proizvodnja cementa iz nusprodukata termoelektrane Banovići i laporovitih naslaga laporca ležišta uglja.

Procijenjena vrijednost investicije je 200 miliona eura, dok bi povrat investicije bio moguć za 10 godina uz grejs period od 3 godine. Prihod bi bio 99 miliona eura godišnje (od prodaje cementa), a troškovi 74 miliona eura godišnje, tako da bi profit 25 miliona eura.

Prema studiji opravdanosti ulaganje u Tvornicu cementa Banovići je opravdano budući da su ulazne sirovinske komponente obezbjeđene iz termoelektrane i rudnika. Stoga su i zagrantovani minimalni troškovi transporta ulaznih sirovina (u krugu od 3 km). Opravdano je i zbog konkurentnosti proizvedenog cementa zbog niskih troškova sirovinskih komponenti kao nusprodukata termoeletrane i laporovitih naslaga ležišta uglja Rudnika Banovići. Biće i obezbjeđen visokokalorični ugalj iz rudnika (preko 18 000 kJ/kg), putna i elektro-energetske infrastruktura, a ima i obezbjeđeno tržite za cement.

Način investiranja je kroz joint venture aranžman sa strateškim partnerom.

Izgradnja tvornice planirana je za ovu godinu, a završetak gradnje tokom 2017. godine. Instalisani kapacitet je 1 200 000 t/god.

Kako navode iz RMU Banovići imaju apsolutnu podršku lokalne zajednice, a predviđene su i naknade lokalnoj zajednici zbog rada cementare, kao i kompenzacije u kontekstu unapređenja životnog prostora. U tvornicu će biti implementirana ekološki prihvatljiva oprema po standardima EU.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x