Almir Vuk: Njegovu Android aplikaciju skinulo preko 100 hiljada ljudi

0 1.507

Almir Vuk, učenik je Srednje Elektrotehničke škole u Mostaru. Ovaj talentirani i vrijedni mladić kreirao je Android aplikaciju “Značenje imena” koju je za kratko vrijeme skinulo sada već više od 100 hiljada ljudi.

To nije jedino što je uradio – do sada je kreirao šest aplikacija od čega dvije komercijalne. Iako vozari svaki dan od Čapljine do Mostara, Almir ipak uspijeva završiti mnogobrojne školske obaveze, ali i uspješno se baviti programiranjem. Njegovi planovi su da do polovine marta završi dvije aplikacije koje će biti obrazovnog karaktera i koje su namijenjene najmlađoj populaciji naše države i država u regionu.

Razgovara: Elma Behram, Radiosarajevo.ba

Jedna od Almirovih aplikacija je i “Raspored časova”. Namijenjena je učenicima koji žele imati raspored časova na svom smartphoneu, svima onima koji ne mogu zapamtiti raspored časova i za sve one koji nisu sigurni u vrijeme početka nastave.

“Nadam se da će aplikacija posebno biti korisna učenicima u 9. mjesecu kada krene škola i kada učenici dobiju nove rasporede časova te se nadam se da ću barem malo nekome pomoći!”

Za vjernike islamske vjeroispovijesti kreirao je “tutorijal” aplikacije “Abdest” i “Tespih” te na taj način olakšao vjernicima – muslimanima obavljanje svakodnevnih namaza.

Ipak, njegova najuspješnija aplikacija je “Značenje imena”. Ova aplikacija je skinuta preko 100 000 puta.

“Ono što mi je posebno drago jeste da tu nije kraj i skidanja ne prestaju, prema mojim podacima sve se više bilježi skidanja i ocjena od strane korisnika iz naše zemlje, regiona i dijaspore gdje je aplikacija jako popularna.”

Interesantno je da je aplikacija “Značenje imena” jedno vrijeme zauzimala čak i 3. mjesto na listi Top Free aplikacije.

“Na listi Top New Free (u kojoj se maksimalno može biti tri sedmice) bila je dvije sedmice na 1. mjestu. Trenutno je ova aplikacija na 1. mjestu pod kategorijom Edukacija na Google Play Store-u.”
Želim i planiram da naučim više

Almirova je namjera da nakon završene Elektrotehničke škole upiše Fakultet informacijskih tehnologija u Mostaru.

Njegov izbor je programiranje u čiji svijet je ušao u šestom razredu zahvaljujući starijem bratu koji je u to vrijeme učio C++. Tako je, kaže on, sve počelo.

“Pojavom Android Platforme i porastom njene popularnosti počeo sam da istražujem i da učim Javu i XML. Zadovoljan sam trenutnim znanjem, ali uvijek treba ići naprijed i usvajati nova gradiva, pa tako i ja želim i planiram da naučim više o povezivanju Android aplikacija s bazama podataka za malo kompleksnije aplikacije.”
AV Development

Njegove aplikacije na Google Play Storeu možemo pronaći pod imenom AV Development.

“To je moje lično Developersko ime, a znači A – Almir, V- Vuk, Development – razvoj. Mislio sam da je bolje da se predstavim na taj način.”

Sudeći prema njegovom entuzijazmu, za Almira je ovo tek početak uspjeha. Planira se prijaviti na takmičenje koje organizira Internacionalni Univerzitet u Sarajevu krajem maja ove godine, i to s 3 aplikacije.

“Planiram također da se samostalno prijavim na takmicenje na FIT – Coding Challenge sa igricom koja je 20 % gotova, ali mislim da imam vremena do juna kada je takmičenje planirano.”
Svaki dan vozari na relaciji Čapljina – Mostar – Čapljina

Almir od početka srednjoškolskog obrazovanja vozari iz Čapljine (gdje živi s porodicom) do Mostara, što mu dodatno oduzima dragocjeno vrijeme za inovacije, ali i učenje.

“Kako stižem? To jedino ja sam znam, nije lahko ali trudim se da škola ne trpi zbog ovoga sto radim, ali isto tako da ni školske obaveze ne utječu na razvoj aplikacija i kvalitet izrade.”

Ne očekuje kaže nikakve povlastice niti pohvale od svojih profesora i kolega. Iako primjećuje da njegova razrednica i profesorica Računara cijene i razumiju njegov uspjeh.

Upravo je to bio razlog prijedloga njegove profesorice da se prijavi na takmičenje u Sarajevu i da iskoristi jednu već kreiranu aplikaciju te dvije nove koje su, kaže 90% gotove.
Vrijedan, skroman i pažljiv

Njegova razrednica Elma Bečević nam je rekla da je ponosna na svog učenika.

“Čast mi je što sam dobila priliku da budem razrednica Almiru Vuku i što sam mogla posmatrati kako je od pomalo stidnog dječaka izrastao u zdravu ličnost koja ima izgrađen stav o svijetu i životu. Zadivljujuće je što postoje takva djeca koja moraju svaki dan putovati satima od kuće do škole, a ipak ne posustaju. Almir je takva osoba. Sve što je postigao u životu, postigao je zahvaljujući svom trudu i zalaganju, a ipak je ostao dosljedan sebi i jako je skroman i pažljiv.”

Ovaj mladić kaže da je zadovoljan dosadašnjim uspjehom, no smatra da ovdje nema stajanja i uživanja u uspjehu jedne aplikacije.

“Treba biti svjestan toga, ali i krenuti dalje u nove uspjehe i nove aplikacije koje će pomoći i olakšati zivot što većem broju ljudi. Imam u planu jedan veliki i kompleksan projekat, a razvoj istog planiram krajem maja pa bih volio da i to postigne uspijeh, nadam se da hoće, ako bude sve onako kako sam to zamislio. Pripremam materijal za YouTube kanal koji bi u skorijoj budućnosti trebao da bude aktivan. I kada nađem vremena polako pravim svoj lični blog čiji sadržaj bi bio usko vezan za informatiku i njene tehnologije.”

Mnogo je planova i zadataka pred ovim mladim uspješnim čovjekom i mi mu želimo sreću.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x