Zvizdić: Schmidt je podvukao da blokade moraju odmah prestati

0 312

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić izjavio je novinarima da je jako dobro da se visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt danas obratio poslanicima u Predstavničkom domu i da je dao svoj pogled na aktuelnu političku situaciju.

– Kroz odgovore na nekoliko pitanja, i mislim da je to najvažnije, vrlo jasno je podvukao stav OHR-a da će poštovati Ustav BiH, da će se do kraja poštovati i provesti odluke Ustavnog suda BiH, da nema govora o prenošenju nadležnosti s državnog nivoa na niže nivoe, da će nastaviti funkcionirati državne institucije sa posebnim osvrtom na Oružane snage BiH i Upravu za indirektno oporezivanje i da njegove ovlasti, bonske ovlasti, u svakom momentu mogu biti aktivirane ako dođe u pitanje potreba da se zaštite četiri ključna prerogativa – terotorijalni integritet, suverenitet, politička nezavnost i međunarodno-pravni subjektivitet – kazao je Zvizdić.

Smatra da je Schmidt bio vrlo jasan, ne do kraja precizan kao što su neki poslanici tražili da odgovori sa “da“ ili “ne“.

– Ja to nisam ni očekivao. Riječ je, prije svega, o diplomati. Ali ako analizirate njegove odgovore, a to ćemo imati vremena u narednim danima, mislim da se iz njih može iščitati sve što je u ovome trenutku bitno da riješimo aktuelnu situaciju i ono što je bitno za dalju evropsku budućnost BiH – naveo je Zvizdić.

Kaže da još jedna stvar koju je posebno podvukao Schmidt jeste da blokade kojima trenutno svjedočimo moraju odmah prestati i da je Parlament jedino pravo mjesto gdje možemo doći do pravih rješenja kroz dijalog i kroz kvalitetne i meritorne argumente.                    

Upitan da li je očekivao konkretniji stav visokog predstavnika kada je u pitanju odluka NSRS u vezi s Agencijom za lijekove, odgovorio je da ne može ulaziti u pravnu preceduru da li OHR reaguje u momentu kada zakon stupi na snagu, ili kada je zakon samo usvojen s odgođenim stupanjem na snagu.

-Mislim da može reagovati onda kada zakon stupi na snagu i kada može izazvati konkretne posljedice u smislu funkcioniranja državne agencije i uopće funkcioniranja toga sektora vezanog za lijekove. Sasvim sigurno, potpuno sam ubijeđen u to, da ako se ipak odluči da zakon stupi na snagu i da se derogiraju nadležnosti Agencije za lijekove i time se onemogući građanima RS da imaju dostupnost lijekovima, da će OHR reagovati. Ali ja nisam siguran da će taj zakon ikada stupiti na snagu – zaključio je Zvizdić.          

   

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x