Život u Sarajevu skuplji do 35% u odnosu na druge gradove

4 600

Troškovi života u Sarajevu u odnosu na druge gradove u BiH veći su za između 15 i 35 posto, dok je život u glavnom gradu naše zemlje dosta jeftiniji nego u pojedinim gradovima evropskih i zemalja regije, podaci su Expatistana.

Expatistan je online kalkulator koji vam omogućava da uporedite cijene životnih troškova u gradovima širom svijeta. 

“Poređenja vam omogućavaju da bolje razumijete troškove života u svakom gradu prije nego što se tamo preselite. Ono što nas čini jedinstvenim jeste da od svojih posjetilaca prikupljamo cijene koje koristimo za izračunavanje indeksa troškova života. Naravno, što je više unesenih podataka, tačniji su indeks i proračuni”, navodi se na stranici koju je 2009. godine osnovao softverski inžinjer Gerardo Robledillo.

Troškovi života u Sarajevu su za 23 posto veći nego u Zenici, za 21 posto veći nego u Tuzli Banjoj Luci, za 31 posto veći nego u Bihaću, dok je život u Mostaru jeftiniji za 15 posto nego u glavnom gradu BiH.

Pola litra piva u lokalnom pubu u glavnom gradu BiH košta u prosjeku 3,20 KM, a u Zenici ili Tuzli 2,60 KM.

Zanimljivo je kako su cijene bijele tehnike niže u Sarajevu nego u drugim bh. gradovima. Tako ćete televizor od 40 inča u glavnom gradu BiH platiti blizu 670 KM, a u Zenici isti takav televizor košta blizu 990 KM.

Expatistan prikazuje velike razlike u cijenama jaja, kilograma sira, jabuka, paradajza i hljeba u Sarajevu i manjim bh. gradovima. 

Dok ćete za 12 jaja u Sarajevu platiti 4,41 KM, u Tuzli trebate izdvojiti 2,86 KM. Kilogram jabuka u Zenici košta 1,22 KM, a u Sarajevu skoro 1,90 KM.


Leave a Reply

4 komentara za članak "Život u Sarajevu skuplji do 35% u odnosu na druge gradove"

avatar
najnoviji najstariji popularni
blinker56
Gost
blinker56

Zar nije zabranjeno konzumiranje alkohola-piva u Bosni.

Emir
Gost
Emir

U Sarajevu su i plate vece za 50%

Mujo Becirovic
Gost
Mujo Becirovic

Prijestonica BiH pa skuplji troskovi zivota a niko nepise da su im place duplo vece nego u ostalim dijelovima BiH a doposla lakse doci pet puta nego drugdje. Zato sto nemaju puna skijalista oko Sarajeva i kafici takodje nek je piva skuplja. Ako im je tesko nek se sele u Bihac tamo je eto ko puno jeftinije.

Istina
Gost
Istina

Paraziti u Sarajevu pljackaju ostatak FBiH tako da mogu i trositi vise. Kantoni se ogule porezima i onda se u Sarajevu namire goveda pa se ono sto ostane baci nazad nama sirotinji da se snalazimo. Porezna pljacka koja prati mantru iz Jugoslavije kad su sve pare isle u Beograd da se oni prvi namire.