Za projekte zaštite okoliša u TK bit će izdvojeno 7,8 miliona KM

1 582

Tuzlanski kanton u ovoj godini putem Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice raspodijelit će namjenska sredstva od ekoloških naknada, a koja ove godine iznose skoro osam miliona KM. Najveći dio sredstva bit će utrošen na projekte lokalnih zajednica koje one kandiduju. Za to je planirano dva miliona KM, za razliku od prethodne godine, kada je bilo 500 hiljada manje. Sredstva će također biti utrošena na kapitalna ulaganja, ali i održavanje poput sistema za praćenje kvalitete zraka u Tuzlanskom kantonu. Milionski iznos planiran je i za mjere energetske učinkovitosti.

”Prije svega se to odnosi na škole kako srednje tako i osnovne. Za te svrhe imamo dva miliona i 103 hiljade KM.Zatim smo planirali za općinske projekte zamjena postojeće rasvjete led rasvjetom, onda smo planirali vanjsko uređenje dvorišta Općinskog suda u Tuzli” rekao je Goran Mišić, pomoćnik ministra za zaštitu okolice TK.

Također je planiran nastavak IPA programa prekogranične saradnje koji najvećim dijelom finansira Evropska unija, a za Tuzlanski kanton sufinansira Vlada. Riječ je o uređenju obrazovnih ustanova, za što je planiran 250 hiljada KM.

1
Komentari

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Eko manijak Recent comment authors
newest oldest most voted
Eko manijak
Guest
Eko manijak

I onda ćemo prodisat…