Vlast najavljuje: Rast prosječne plaće na 1.000 KM

4 1.007

U predizbornoj kamapanji su se obećavale veće plaće. Iste poruke od predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodika su stigle i kasnije, a prema najavama vlasti prosječna plaća bi mogla porasti za blizu 120 KM i iznosti 1.000 maraka.

Građani kažu da je to olakšanje, ali ne i trajno rješenje. Rast cijena goriva u nekoliko navrata tokom prošle godine doveo je i do poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Cijena sindikalne potrošačke korpe dostigla je skoro 1.900 KM.

Najava vlasti da bi prosječna plaća mogla ići do 1.000 KM, kažu građani obradovala ih je, ali ne i riješila probleme. Zaustaviti rad na crno, zaraditi više, uvoditi nove tehnologije i sačuvati radnike – cilj je i poslodavaca. Povećanje prosječne plaće je realno očekivati jer su stigla i ohrabrujuća obećanja vlasti, kažu iz Unije udruženja poslodavaca.

“Ono što je bitno jeste da je Vlada spremna da se odrekne dijela prihoda koje bi ona ostvarila kroz povećanje plata i tako bi pomogla da taj rast plata u privredi bude veći. Prema tome, to je realno i cilj poslodavaca je da plata raste, naravno iz ekonomskih, ne deklerativno već ekonomskih kriterija”, tvrdi Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS, piše N1. Računica je jasna, sa povećanjem plaće raste i potrošnja, ali i proizvodnja.

“Bosna i Hercegovina mora da smanji poreze. Porez na rad, porez na život. Treba smanjiti opterećenje na isplaćene plaće na nivo od 50 posto. To će omogućiti poslodavcim da ne traže dodatne načine za isplatu gotovog novca radnicima i stvoriće se sasvim realni uslovi da se plate povećaju na 1.000 maraka”, pojašnjava Zoran Pavlović, ekonomista.

Dok se čekaju ispunjenja obećanja političara građani Bosne i Hercegovine će raspoređivati prosječnu plaću od 894 KM, što je blizu 460 eura. Nije mnogo bolja situacija ni u zemljama u regionu. Prosječna plaća u Srbiji iznosi oko 430 eura, u Crnoj Gori 510, a Hrvatskoj 840.

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Caze

Minimalna pkata treba biti 1000KM

Ting

Bice minimalna hiljada,al ko je na budzetu

Ida

Pa mozda statistika pokaze toliko, prosjek ce podici oni koji i sada imaju…ipak vecina nas je na zabetoniranom zagarantovanom

Mujo Becirovic

Da su samo pravi ljudi dosli na prava mjesta ova bi nam Bosna bila mala Svica svi bi imali i posla i para a i drzavna kasa bi tad bila puno punija jer bi je imaoko da puni. A ovako oni prazne nase dzepove da bi napunili svoje a briga njih ima li narod veceru. Vide oni kafici u Sarajevu puno pa ko vele nek stezu kajs dok mogu jos a ostatak Bosne je u daleko goroj situaciji. Da hoce bogdom plate sad skociti na jednu hiljadarku Eura bilo bi to super. A odakle ovakvom politikom unistavanja sve sto je drzavno. Nema sa ovakvim razmisljanjima i ovom politikom napretka pozadugo u ovoj nasoj lijepoj i prelijepoj BiH.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x