Univerzitet u Tuzli napredovao za skoro stotinu mjesta, trenutno je na 3.081 mjestu u svijetu

0 227

Univerzitet u Tuzli u julskom izdanju Webometricsovog rangiranja nalazi se na 3.081 mjestu od ukupno 30.000 univerziteta na svjetskoj listi. Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli Vedad Pašić kazao je Feni da je ovo najbolja pozicija koju je tuzlanski univerzitet dosad ostvario na ovoj rang-listi i u odnosu na posljednje rangiranje napredovao je za oko stotinu mjesta. Piše klix.ba

“Napredak je zapravo značajniji uzimajući u obzir da u prethodnu procjenu Webometricsa nisu bili uključeni univerziteti iz Turske, koji su sada ponovo na rang-listi”, dodao je Pašić.

Prema njegovim riječima, metodologija Webometricsa ne odražava u potpunosti i realistično kvalitet, ali ono na šta ukazuje jedan od pokazatelja u okviru cjelokupne ocjene jeste da je tuzlanski univerzitet napredovao za 200 mjesta po broju citiranosti njihovih istraživača na Google scholar profilima.

“Više od 21.000 citiranja koji nam se računaju, dakle naučnih radova koji su proizveli naučnici koji rade na Univerzitetu u Tuzli”, izdvojio je Pašić.

Ovakvo rangiranje i napredak, kako je dodao, rezultat je i nekoliko značajnih reformi koje su proveli zadnjih godina, a to je pogotovo vidljivo jer naučnoistraživački rad nije toliko ni relevantan ukoliko za njega ne zna javnost.

“Pogotovo mi je drago jer se ovim ‘razbija’ predrasuda koja postoji ne samo u BiH, u političkim strukturama, nego nažalost i u strukturama međunarodne zajednice, koje uvijek naginju ka tome da imamo tri ‘nacionalna’ univerziteta u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci. Univerzitet u Tuzli svojim kvalitetnim radom pokazuje da je takav pristup apsolutno pogrešan i da mi zapravo ne možemo imati dovoljno visokoškolskih ustanova. Važno je da one međusobnom konkurencijom jedne druge guraju naprijed”, kazao je Pašić.

Na osnovu posljednjeg Webometricsovog rangiranja, Univerzitet u Sarajevu se nalazi na 1496. mjestu, Internacionalni Univerzitet u Sarajevu na 3.572, Internacionalni Burch univerzitet na 3.763. mjestu, Univerzitet u Banjoj Luci na 3.843, Sveučilište u Mostaru na 4.722. mjestu itd.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x