U Živinicama i Gračanici po milion, Srebreniku 500.000 KM, a Lukavac osigurao 100.000 za oporavak privrede

1 6.368

Nekoliko opština i gradova Tuzlanskog kantona obezbijedilo je iz budžeta određena sredstva za pomoć privredi kao vid podrške za oporavak privrednih društava.

– Drago mi je što smo došli u fazu da imamo ušteđeno milion konvertibilnih maraka koje možemo podijeliti našim najugroženijim građanima, a to su radnici u privredi, malim obrtima kojima Grad može na neki način pomoći. Ovo nije jedini paket. Ovo je paket sa lokane zajednice, a postoje paketi sa Kantona i Federacije. Kada sve to uzmemo u obzir moći ćemo ustabiliti našu privredu, sačuvati radna mjesta te omogućiti ostanak ljudi u Gradu Živinice, rekao je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković. 

Grad Gračanica je među prvim u Bosni i Hercegovini poduzeo konkretnu mjeru za pomoć sugrađanima i to – mjera pomoći poslovnim subjektima čije je sjedište na području grada Gračanica, a zabranjen im je rad Naredbama FŠCZ, u visini od jedne i po minimalne plate za svakog uposlenog.

Došlo je i do izmjene (Rebalansa) Budžeta Grada Gračanica kojim su obezbjeđena sredstva za ublažavanje posljedica korona virusa i male biznise. Predviđeni su i poticaji za proljetnu sjetvu i dr, poticaji malom biznisu, socijalna izdvajanja, zdravstvenu zaštitu i dr.

„Ovakvim prijedlogom izmjene Budžeta i drugim mjerama obezbjeđen je 1 milion KM i bit će usmjeren na ublažavanje posljedica od korona virusa a ovo je samo prvi korak“, rekao je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić.

I u Srebrenku su mislili na oporavak privrede koja je također pogođena posljednjom epidemijom.

Podrška je podijeljena u četiri faze i to prva malim obrtnicima koji su najviše pogođeni, zatim poljoprivrednicima, ppa ženama i mladima koji osnivaju biznis, te pomoć za razvoj malog i srednjeg biznisa.

Općina Lukavac je obezbijedila 100.000KM za pomoć privredi tj. obrtnicima, tako da će prema riječima vijećnika na sjednici OV Lukavac, svaki obrtnik dobiti oko 70KM pomoći.

1
Komentari

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Dzeko Recent comment authors
newest oldest most voted
Dzeko
Guest
Dzeko

A Opcina Petrovo selo osigurala citavih 0 km.