U subotu u Tuzli osnivanje stranke “Socijaldemokrati BiH”

6 947

Osnivačka skupština nove stranke pod zvaničnim nazivom Socijaldemokrati (SD) BiH bit će održana u subotu, 7. septembra ove godine u 12 sati u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla. Na čelu stranke će biti Enver Bijedić, smijenjeni predsjednik Kantonalne orgnizacije SDP-a u Tuzli.

Kada je riječ o kapacitetima buduće stranke u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, saznajemo da SD ima jednog državnog zastupnika, pet zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, jednog u Domu naroda Parlamenta FBiH, dva u Skupštini TK te okvirno 30 općinskih vijećnika.

Novom političkom subjektu zasad će se prikloniti i načelnik Lukavca Edin Delić, a kako saznajemo, trenutno su u toku razgovori sa još nekoliko aktuelnih, ali i bivših općinskih lidera koji izražavaju želju za priključenjem, piše portal Klix.

Bijedić je za Klix.ba kazao da će za sada SD imati najviše članova iz Tuzlanskog kantona, a već se prave inicijativni odbori za formiranje ogranaka u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Unsko-sanskom i Sarajevskom kantonu te Republici Srpskoj, odnosno u Srebrenici i Zvorniku.

Tu imamo ljude koji su bili u SDP-u iz kojeg su izašli, a svi izabrani zvaničnici odlučili su se priključiti nama jer su nezadovoljni aktuelnim rukovodstvom SDP-a. Također, imat ćemo i članove koji dosad nisu imali politički angažman, ili su bili u nekim drugim strankama”, istakao je Bijedić.

Plan i program rada SD-a se odnosi prije svega na socijalni pravdu, jednakost i slobodu, a princip odlučivanja će biti demokratski i dvosmjeran, jer će se slušati ono što kažu ljudi iz baze.

Neće centrala donositi nelogične odluke, kao što je to dosad bilo”, dodao je Bijedić te naglasio da SD ima namjeru da jednog dana bude dio velike političke ljevice.

Predviđeno je da na mjestu predsjednika stranke bude Enver Bijedić u četverogodišnjem mandatu, a za vrijeme Osnivačke skupštine u subotu će se osim lidera birati i Glavni odbor SD-a. Na prvoj narednoj sjednici Glavnog odbora će se birati predsjedništvo.

Nedavno su se u Tuzli sastali predstavnici inicijativnog odbora za osnivanje SD-a sa članovima Pokreta socijalne pravde i demokratije Mirom Lazovićem, Zlatkom Lagumdžijom, Ivom Komšićem i Emirom Zlatarom.

Na tom sastanku je otvorena mogućnost za kreiranje zajedničke platforme koja bi dovela do formiranja jednog političkog subjekta.

Naša intencija je da u svakom slučaju treba ići ka pravljenju jedne snažne i velike ljevičarske partije. Tu bi trebalo prije svega da participiraju Demokratska fronta, Građanski savez, Pokret socijalne pravde i demokratije sa svojim kapacitetima i SD. Tu bi trebala biti i čitava organizacija BPS-a koji nam se žele pridružiti”, otkrio nam je Bijedić.

SD nastaje nakon žestokih neslaganja unutar SDP-a koji su rezultirali isključenjem pojedinih članova iz partije, kao i donošenjem odluka pojedinih članova da napuste politički subjekt na čijem čelu se nalazi Nermin Nikšić.

6
Komentari

avatar
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
SDA=SBIH=PORAZ2018DzekoMilenko Blagojevicpolapolamaak Recent comment authors
newest oldest most voted
maak
Guest
maak

hahahahahaha sprema se velika stranka imace 3% glasova

SDA=SBIH=PORAZ2018
Guest
SDA=SBIH=PORAZ2018

Ni 3%

polapola
Guest
polapola

Dokle ce se vise stvarati besposlicari i harati jadni narod.Nisu oni naucili slusati vec da njih slusaju.Zelim svakoj novoj stranci brzu i nezaustavljivu propast.Da su bili dobri prosperirali bi u partijama gdje su vec bili clanovi.Neki mjenjaju clanstvo samo da budu glavni i to se vidi od vecine ovih socijal demokratskih pljackasa naroda i drzave.

Dzeko
Guest
Dzeko

Navraticu. Blizu mi je. Kaze Edo Lafinas.

SDA=SBIH=PORAZ2018
Guest
SDA=SBIH=PORAZ2018

Rezultati izbora 2020 Lukavac
Načelnik SDA
Većina u Vijeću SDA+PDA+SBB+Njaki nezavisni
Ode SD u nestanak odma

Milenko Blagojevic
Guest
Milenko Blagojevic

On ce rasturiti i ovu “partiju” jer nikada nece biti prvi, sto mu je cilj.