U FBiH posao traži 21.826 fakultetski obrazovanih osoba

1 488

Krajem prošlog mjeseca na evidenciji Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZ) bilo je registrirano 21.826 nezaposlenih osoba s visokom stručnom spremom, kazao je glasnogovornik FZZ-a Haris Čuljević.

U odnosu na mjesec ranije, kada je na evidenciji bilo 21.788 osoba, došlo je do neznatnog smanjenja nezaposlenih osoba sa završenim fakultetom ili akademijom.

Među nezaposlenima s fakultetskim obrazovanjem najviše ima diplomiranih pravnika i ekonomista te svršenih studenata političkih znanosti.

S druge strane, na tržištu rada najviše se traže inžinjeri elektrotehnike, strojarstva i građevine, kao i liječnici i farmaceuti tako da je njih na evidenciji Zavoda i najmanje.– Dakle, to su tražena zanimanja i njih je na evidenciji nezaposlenih najmanje – naveo je Čuljević.

Kada se nezaposlenost gleda po županijama, najviše nezaposlenih ima u Tuzlanskoj, zatim Sarajevskoj te Zeničko-dobojskoj županiji.

1
Komentari

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Milenko Blagojević Recent comment authors
newest oldest most voted
Milenko Blagojević
Guest
Milenko Blagojević

E, sada valja nauciti zapadne jezike pa tutanj na Zapad. U Indiju,Kinu i Rusiju -nikako.Daleko imbila njihova “lijepa kuca”.Sa strucnom diplomom u dzepu i znanjem upotrebljivog jezika, mnoga vrata su Vam otvorena .
Jes’ da i rodnoj grudi kadar treba, ali…