Tuzlanski kanton: Sve lažno stečene diplome će biti poništene

5 3.424

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona trenutno vodi dva procesa protiv profesora koji su u ovom kantonu kroz redovan i vanredan obrazovni proces omogućavali dobijanje prolaznih ocjena, odnosno stjecanje diploma o završenoj srednjoj školi, bez da su polaznici morali pokazati znanje.

Profesori koji su se bavili malverzacijama lišeni su slobode, a sada je na inspekcijama da izvrše detaljan nadzor nad radom javnih ustanova i privatnih škola koje se bave obrazovanjem odraslih. Kako Klix.ba saznaje, sve lažno stečene diplome u ovom kantonu će biti poništene.

Glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović za Klix.ba je potvrdio da su u ovoj pravosudnoj instituciji otvoreni predmeti protiv dva profesora iz Tuzle i Kalesije, koji su osumnjičeni za uzimanje dara ili drugih oblika koristi u zamjenu za upisivanje pozitivnih ocjena u redovnom školskom procesu, odnosno izdavanje diploma bez da kandidat u vanrednom procesu polaže ispit pred komisijom.

Vlada Tuzlanskog kantona zadužila je Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove da putem Inspektorata za obrazovanje, nauku, kulturu i sport izvrši nadzor nad radom ustanova koje realizuju formalne programe obrazovanja odraslih i na osnovu toga izdaju diplome.

Inače, obrazovanje odraslih na području TK se vrši u 25 javnih i četiri privatne ustanove. Sve one će u narednih 45 dana biti kontrolisane, a kako je za Klix.ba potvrđeno iz resornog ministarstva, sve diplome za koje se utvrdi da su stečene neregularnim putem će biti poništene, odnosno bit će proglašene nevažećim.

5
Komentari

avatar
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Mujo BecirovicBoracblinker56SinisterIme Recent comment authors
newest oldest most voted
Borac
Guest
Borac

Pa onda i naš Drma mora opet u 7 razred gdje je bio prije rata a sve ostalo su lažne diplome.To je očit primjer kako se bez pune osnovne škole sve može završiti i čak advokat postati, kako ga nije stid svoje djece koja ga se stide umjesto da im bude uzor.

Sinister
Guest
Sinister

Ovi iz SDA,nek prvi bace diplome u Sprecu.

Ime
Guest
Ime

Ostade nam načelnik bez savjetnika “pravnika”, morat će se sad predstavljat ko električar xD

blinker56
Guest
blinker56

Sa zanatom mozes biti kondukter,ali upisat se naF fakultet,to je malo teze,to jest kupljeno kao na pijaci.

Mujo Becirovic
Guest
Mujo Becirovic

Uuuuuuu pa pola opstine ce ostati bez diploma a kako ce sad ti ljudi navikli na fotelje, imali mjesta dole kod Nehre da se uposle da struzu snijeg sa ceste ako hoce i ako im nije ponizavajuce.