TK nakon raspada BH BLOKA : Ili SDA ulazi u vlast ili SDP ide u opoziciju?!

2 1.944

Skupštinska većina u kantonu Tuzla definitivno ne postoji.

Iako iz SBB-a tvrde da su još uvijek tu,  stvari se kreću u jednom sasvim novom pravcu .

” SBB već treći put, tokom glasanja u Skupštini TK je izigrao „BH blok“ (SDP, DF, NS), uvijek glasajući za PDA stavove. Izdaja i prevara, prije svega građana TK je nešto što nije prihvatljiva norma ponašanja. Što se Kluba Demokratske fronte tiče, i SBB zajedno sa PDA je sada apsolutno neprihvatljiva politička opcija. Pojednostavljeno, mi sa njima nećemo. Petnaest minuta prije sjednice poslanici SBB su kako kažu „dobili instrukcije iz centrale u Sarajevu“ da ne podržavaju kandidata BH bloka, tačnije DF-a, za rukovodstvo Skupštine TK izigravši sve predhodne dogovore. Zatim, oba SBB zastupnika između PDA i SDP kandidata za Dom naroda Parlamenta izabraše PDA kandidata. Mi u DF TK smo znali za ovu neraskidivu vezu SBB i PDA ali smo željeli da i drugi članovi BH bloka SDP i NS to vide i na djelu ” istakao je Mahir Mešalić iz DF-a.

Mešalić   nije kao nepoželjnu pomenuo SDA  , vjerovatno svjestan da i ne postoji neki drugi način za formiranje vlasti  ako već  ne žele sa SBB  i PDA

Sudeći po izjavama koje dolaze iz političkih opcija  koje pokušavaju da naprave skupštinsku većinu,  BH BLOK  u ovom momentu ima samo jedno rješenje kad je  u pitanju formiranje vlasti   na TK, a to je uvođenje u vlast SDA  koja je već nekoliko  puta i pozivala  SDP da zajedno kao dvije stranke sa najviše osvojenih mandata i naprave koaliciju .

No, u SDP-u imaju i drugi problem: kako koaliciju sa SDA opravdati svojim biračima jer su cijelo vrijeme predizborne  kampanje uvjeravali kako neće  u vlast ni sa SDA ni sa PDA .

Protiv te koalicije koja bi podrazumijevala opciju SDA  ili PDA  je i aktuelni gradonačelnik Tuzle , Jasmin Imamović i to je  istakao u nekoliko navrata , svjestan da idu općinski Izbori i da bi se to kao bumerang moglo vratiti SDP-u u njihovoj najjačoj bazi- Tuzli .

“Građani Tuzle ne žele ni PDA ni SDA. U kampanji SDP-a se stalno govorilo da se neće sa SDA i PDA i to su predizborna obećanja, a na osnovu tih obećanja su građani i glasali, cijeneći ih kao iskrene. Nisu glasali da se ide sa SDA i PDA, nego su glasali za SDP, za DF, Našu stranku i u manjem broju za SBB i SBiH. Bilo bi suprotno volji građana Tuzle ići u koaliciju ili sa SDA ili sa PDA i to je poruka građana birača, a za mene je volja građana Tuzle svetinja” mnogo puta je do sada isticao Imamović .

Nakon ovakvih čvrstih  stavova Imamovića, da se naslutiti da bi SDP na kantonu Tuzla ” pukao na dvoje ”

S druge strane, manje prihvatljivom se čini opcija da bi SDA , PDA ,SBB I Stranka za BIH  mogli napraviti  neku svoju većinu , gdje bi SDP zajedno sa BH BLOKOM  radi principijelnosti otišao u opoziciju .

Vidjećemo šta će nam donijeti naredni dani i  sedmice, ali u svakom slučaju vlast bi se morala formirati što prije

Leave a Reply

2 komentara za članak "TK nakon raspada BH BLOKA : Ili SDA ulazi u vlast ili SDP ide u opoziciju?!"

avatar
najnoviji najstariji popularni
KKK
Gost
KKK

Bas me interesuje kako ce SDP za lokalne izbore voditi kampanju, jer je navikao voditi kampanju na kritici SDA.

SDA=SBIH=PORAZ2018
Gost
SDA=SBIH=PORAZ2018

pa SDP je i bio ”Dvoje” jedni za Bećirevića drugi za Komšića