TK nakon raspada BH BLOKA : Ili SDA ulazi u vlast ili SDP ide u opoziciju?!

2 2.017

Skupštinska većina u kantonu Tuzla definitivno ne postoji.

Iako iz SBB-a tvrde da su još uvijek tu,  stvari se kreću u jednom sasvim novom pravcu .

” SBB već treći put, tokom glasanja u Skupštini TK je izigrao „BH blok“ (SDP, DF, NS), uvijek glasajući za PDA stavove. Izdaja i prevara, prije svega građana TK je nešto što nije prihvatljiva norma ponašanja. Što se Kluba Demokratske fronte tiče, i SBB zajedno sa PDA je sada apsolutno neprihvatljiva politička opcija. Pojednostavljeno, mi sa njima nećemo. Petnaest minuta prije sjednice poslanici SBB su kako kažu „dobili instrukcije iz centrale u Sarajevu“ da ne podržavaju kandidata BH bloka, tačnije DF-a, za rukovodstvo Skupštine TK izigravši sve predhodne dogovore. Zatim, oba SBB zastupnika između PDA i SDP kandidata za Dom naroda Parlamenta izabraše PDA kandidata. Mi u DF TK smo znali za ovu neraskidivu vezu SBB i PDA ali smo željeli da i drugi članovi BH bloka SDP i NS to vide i na djelu ” istakao je Mahir Mešalić iz DF-a.

Mešalić   nije kao nepoželjnu pomenuo SDA  , vjerovatno svjestan da i ne postoji neki drugi način za formiranje vlasti  ako već  ne žele sa SBB  i PDA

Sudeći po izjavama koje dolaze iz političkih opcija  koje pokušavaju da naprave skupštinsku većinu,  BH BLOK  u ovom momentu ima samo jedno rješenje kad je  u pitanju formiranje vlasti   na TK, a to je uvođenje u vlast SDA  koja je već nekoliko  puta i pozivala  SDP da zajedno kao dvije stranke sa najviše osvojenih mandata i naprave koaliciju .

No, u SDP-u imaju i drugi problem: kako koaliciju sa SDA opravdati svojim biračima jer su cijelo vrijeme predizborne  kampanje uvjeravali kako neće  u vlast ni sa SDA ni sa PDA .

Protiv te koalicije koja bi podrazumijevala opciju SDA  ili PDA  je i aktuelni gradonačelnik Tuzle , Jasmin Imamović i to je  istakao u nekoliko navrata , svjestan da idu općinski Izbori i da bi se to kao bumerang moglo vratiti SDP-u u njihovoj najjačoj bazi- Tuzli .

“Građani Tuzle ne žele ni PDA ni SDA. U kampanji SDP-a se stalno govorilo da se neće sa SDA i PDA i to su predizborna obećanja, a na osnovu tih obećanja su građani i glasali, cijeneći ih kao iskrene. Nisu glasali da se ide sa SDA i PDA, nego su glasali za SDP, za DF, Našu stranku i u manjem broju za SBB i SBiH. Bilo bi suprotno volji građana Tuzle ići u koaliciju ili sa SDA ili sa PDA i to je poruka građana birača, a za mene je volja građana Tuzle svetinja” mnogo puta je do sada isticao Imamović .

Nakon ovakvih čvrstih  stavova Imamovića, da se naslutiti da bi SDP na kantonu Tuzla ” pukao na dvoje ”

S druge strane, manje prihvatljivom se čini opcija da bi SDA , PDA ,SBB I Stranka za BIH  mogli napraviti  neku svoju većinu , gdje bi SDP zajedno sa BH BLOKOM  radi principijelnosti otišao u opoziciju .

Vidjećemo šta će nam donijeti naredni dani i  sedmice, ali u svakom slučaju vlast bi se morala formirati što prije

2
Komentari

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
SDA=SBIH=PORAZ2018KKK Recent comment authors
newest oldest most voted
KKK
Guest
KKK

Bas me interesuje kako ce SDP za lokalne izbore voditi kampanju, jer je navikao voditi kampanju na kritici SDA.

SDA=SBIH=PORAZ2018
Guest
SDA=SBIH=PORAZ2018

pa SDP je i bio ”Dvoje” jedni za Bećirevića drugi za Komšića