“Sramota države, specijalce poslati na rudare” (VIDEO)

1 1.300

Blizu stotinu rudara jame Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići rano jutros stupilo je u štrajk zbog smanjenja plata i loših uslova rada. Predstavnici rudara su istakli kako imaju tri zahtjeva – reviziju posljednje plaće, njeno povećanje, kao i povećanje toplog obroka.

Rudari su odbili da razgovaraju s Upravom sve dok ne budu ispunjeni. Rudari kažu da topli obrok iznosi 10 KM, te žele povećanje za još pet maraka, koliko imaju i svi ostali rudari u Federaciji BiH. Kada je riječ o plati, kažu da je ona smanjena za 150-200 KM te trenutno fizički radnik u jami zaradi od 750 do 800 KM. Ovo je jedini rudnik u Federaciji koji nije u koncernu sa Elektroprivredom te je ovo prvi put da rudari štrajkuju.

Na društvenim mrežama objavljen je i video grupe nezadovoljnih rudara njih oko 200 koji su blokirali željezničku prugu koja se nalazi u blizini direkcije rudnika. Također, u blizini direkcije se nalaze i pripadnici Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona “Sramota države, specijalce poslati na rudare. Kukićeva sramota. Isključili su rasvjetu da mogu rudare udarati. Ovo je sramota Banovića” – komentar je autora video zapisa iz Banovića. Rudari kažu da neće odustati i da će s trećom smjenom jame Omazići prenoćiti u blizini direkcije, piše FTV.

1
Komentari

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bze Recent comment authors
newest oldest most voted
Bze
Guest
Bze

Ako rudari ne zarade plate i ne odbije im se Porez.Nece zaradit ni policajac ni politicar itd….I naravno da ce policajci ako treba i tuci narod da bi crncili za njih.Sta je tu sramotno to je normalna procedura Robovlasnistva.Kad upregnete konja ako nece vuc vi ga tucete.A ovi sto su dosli sa sela u grad pa zaboravili za konje i volove ima drugi primjer.Ako golf 2 nece da vuce pekmez i krompir od nane sa sela onda vi posudite pare il podignete veci kredit i kupite si jaceg i boljeg.E tako i drzavni sluzbenici rade.
Hajd sto ste vi sebe ubijedili da to nije istina,naj gore je sto vi pokusavate i ostale da ubijedite da je to neispravno.
Nidje veze al hajd.