Belamionix

Specijalna jedinica policije MUP-a TK intervenisala u Banovićima

1 2.681

BHRT dopisnici iz Tuzle javljaju da je nakon intervencije Specijalne jedinice policije MUP-a TK odblokirana pruga koju su rudari RMU Banovići držali pod blokadom.

Policija je bez upotrebe prekomjerne sile uspjela pomaknuti rudare koji su sjedili na šinama i taj način od sinoć držali pod blokadom prugu. Također, ulaz u direkciju RMU “Banovići” sad čuvaju snage specijalne jedinice gdje se također nalazila grupa nezadovoljnih rudara.

Podsjetimo, blizu 200 rudara jame Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići rano jučer stupilo je u štrajk zbog smanjenja plata i loših uslova rada. Predstavnici rudara su istakli kako imaju tri zahtjeva – reviziju posljednje plaće, njeno povećanje, kao i povećanje toplog obroka.

Rudari su odbili da razgovaraju s Upravom sve dok ne budu ispunjeni. Rudari kažu da topli obrok iznosi 10 KM, te žele povećanje za još pet maraka, koliko imaju i svi ostali rudari u Federaciji BiH. Kada je riječ o plati, kažu da je ona smanjena za 150-200 KM te trenutno fizički radnik u jami zaradi od 750 do 800 KM.

Ovo je jedini rudnik u Federaciji koji nije u koncernu sa Elektroprivredom te je ovo prvi put da rudari štrajkuju.

1
Komentari

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Mujo Becirovic Recent comment authors
newest oldest most voted
Mujo Becirovic
Guest
Mujo Becirovic

Pa sto se nisu i oni ukljucili u tu Elektroprivredu kad su svi i imaju bolja primanja. Njima da je da su samostalni a kad nema para svi drugi bolji a sami sebi skocili u stomak. Sam pao sam se ubio kaze narodna.