Skupština TK: Usvojen Nacrt budžeta za 2019. godinu, još se ne nazire većina

0 711

Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila Nacrt budžeta za 2019. godinu, koji je predložila Vlada u tehničkom mandatu.

Za Nacrt glasali su zastupnici svih stranaka, čiji su predstavnici uzeli učešće u raspravi, ali još se ne nazire parlamentarna većina koja će najmnogoljudniji kanton voditi u naredne četiri godine.


Nacrt budžeta obrazložio je ministar finansija Miralem Nuhanović, koji je rekao da planirani rashodi iznose 392,1 milion maraka te da je akumulirani deficit u budžetu 46 miliona KM. Rekao je i da su prihodi planirani u iznosu oko 392,5 miliona maraka, a da od toga ček 82 posto čine primici od poreza.- Najveće povećanje kada su u pitanju izdaci je dodatnih 17 miliona maraka za plaće budžetskih korisnika – rekao je Nuhanović.

U tehničkoj Vladi TK sjede ministri PDA i SBB-a, a pored tih stranaka zastupnike u Skupštini imaju i SDP, SDA, DF, Naša stranka i SBiH.

“Pozicije plaća, naknada i drugih izdataka zaposlenima su povećana za više od 16 miliona. Za jedan dio tog povećanja opravdanje su novi kolektivni ugovori,e odnosi na porast broja zaposlenih, prije svega u obrazova koji su sklopljeni, ali drugi dio snju i MUP-u. Apsurdno je da kada imamo smanjenje broj učenika i studenata, povećavamo broj zaposlenih u tom sektoru. U MUP TK je tokom prošle godine zaposleno 200 ljudi, a ove godine je planiran još 31 novi uposlenik. Mi smatramo da javnu potrošnju treba držati pdo kontrolom, ali ovo je nešto što smo najavili kada je smijenjena Vlada koju je predvodila SDA.”– rekao je šef Kluba zastupnika SDA Bego Gutić.

On je dodao da MUP TK u ovom momentu ima blizu 2.000 zaposlenih, a da je evropski standard dva zaposlenika na 1.000 stanovnika.

“U TK imamo oko 500 hiljada ljudi, to znači da bi MUP trebao imati oko 1.000 zaposlenika, a situacija je da imamo duplo.” istakao je Gutić.

Ipak, SDA je podržala ovaj Nacrt, pojasnio je Gutić, isključivo zbog toga što rokovi istječu za usvajanje prijedloga budžeta.- “Dok istekne javna rasprava, već ćemo ući u mart i može se očekivati da se sve završava u krajnjem zakonskom roku, a to je 31. mart” – zaključio je on.

Predsjednik Skupštine TK Senad Alić (PDA) iskazao je zadovoljstvo činjenicom da je Nacrt usvojen jednogalsno.

“Oko 60 posto uastupnika uzelo je učešće u raspravi i očekujemo da njihove sugestije uzme u obzir Vlada TK, kada bude radila na prijedlogu budžeta” – rekao je Alić.

Zastupnik SDP-a Žarko Vujović tokom rasporave na sjednici istakao je da je Nacrtom budžeta za sport predviđeno samo 605 hiljada, što iznosi oko 0,15 posto budžeta.

“Ove godine Radničko sportsko društvo “Sloboda” obilježva 100 godina postojanja, Ženski košarkaški klub “Jedinstvo” obilježava 30 godina od osvajanja evropske titule, to su veliki jubileji koje treba podržati. Sport je izvorna nadležnost kantona i mora se izdvojiti više novca, barem da klubovi koji izlaze na evropsku scenu ne budu dovedeni u rang prosjaka, koji mole za novac da bi platili kotizaciju za učešće. Barem to može platiti kanton.” rekao je Vujović.

Komentari

avatar