SDP TK započinje formiranje vlasti sa SDA u Tuzlanskom kantonu

3 1.275

Kantonalni odbor SDP-a Tuzla donio je danas odluku da započne proces formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu sa SDA, neovisno o ograničenjima koja je ranije toj kantonalnoj organizaciji nametnuo Glavni odbor SDP-a.

Potvrdio je tu informaciju za Faktor Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla.

– Sa 44 glasa za i četiri glasa protiv smo donijeli odluku da idemo u formiranje vlasti u kapacitetu kojeg imamo – kazao je Bijedić.

Dodao je da SDP posjeduje dovoljan kapacitet za formiranje stabilne skupštinske većine, odnosno nove vlasti u Tuzlanskom kantonu s ciljem, kako je kazao, promjene postojećeg stanja.

Ranije je, podsjećanja radi, Glavni odbor SDP-a donio odluku prema kojoj ta stranka neće ići u proces formiranja vlasti sa “etnonacionalnim strankama”, u koje je svrstala samo SDA, SNSD i HDZ. Kantonalni odbor SDP-a je zatim „proširio“ tu odluku, uvrstivši među etnonacionalne stranke i PDA, što je onemogućavalo SDP-u formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu, uprkos činjenici da je to jedini kanton u kojem je ta stranka ostvarila pobjedu na prošlim općim izborima te uprkos volji stranačkog članstva i glasača u Tuzlanskom kantonu.

Uzimajući u obzir oprečnost odluke Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla u odnosu na stav Glavnog odbora, zanimalo nas je kakva bi reakcija mogla biti stranačke centrale u Sarajevu.

– Ne znam, zaista, kakva bi mogla biti reakcija Centrale. Ne znam šta razmišljaju. Odluku je donio kolektivni organ sa izrazitom većinom. Vidjet ćemo. Mislim da bi bilo glupo da se sankcionira čitav Kantonalni odbor – izjavio je Bijedić.

3
Komentari

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
SDA=SBIH=PORAZ2018Lafinas je gotovKKK Recent comment authors
newest oldest most voted
KKK
Guest
KKK

I u narednih par dana Niksic ce iz SDPa iskljuciti zagovornike ulaska u vlast sa SDA na TK. Odgovor koji ce uslijediti na reakciju Niksica vec je spreman. Formira se nova socijaldemokratska stranka na TK.

Lafinas je gotov
Guest
Lafinas je gotov

Pa nista neocekivano Lafinas danima sjedi sa Strujom i igra se elektricara dok GA visoki napon ne sprzi jer ipak je on glupi rudar …

SDA=SBIH=PORAZ2018
Guest
SDA=SBIH=PORAZ2018

Ma nema dovoljno ruku SDA 14 a da li SPD ili SDA privjesak ima tih 4 za većinu????