SDA i DF potpisali principe formiranja vlasti!

4 682

(faktor)

Dokument su potpisali zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović i potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić.

Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) potpisali su jutros u Sarajevu, saznaje Faktor, principe formiranja i funkcioniranja vlasti u narednom mandatu.

Dokument su potpisali zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović i potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić. Sporazumom su usaglašeni ciljevi na čijoj će se realizaciji raditi u aktuelnom mandatu, te će se u narednom periodu nastaviti razgovori o samoj implementaciji Sporazuma u pravcu uspostave vlasti u BiH.

Predsjedništvo DF-a je, podsjećanja radi, 26. marta donijelo odluku o započinjanju pregovora o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou. DF će se, navodi se u odluci koja je donesena na toj sjednici, u narednom periodu zalagati za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu te provedbu svih ranije usvojenih zakona i strategija Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH s ciljem aktiviranja MAP-a te konačnog članstva u NATO savezu.

SDA i DF u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH imaju ukupno 12 zastupnika, a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ukupno 37 zastupnika, što je uz kapacitete ostalih partnera i više nego dovoljno za formiranje stabilnih većina. Za narednu sedmicu je najavljen novi sastanak delegacija stranaka koje će činiti vlast na državnom nivou, na kojem bi se trebalo razgovarati i o raspodjeli resora. Uzimajući u obzir da SNSD-u pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, SDA-u i DF-u bi trebale pripasti četiri ministarske pozicije.

Leave a Reply

4 komentara za članak "SDA i DF potpisali principe formiranja vlasti!"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Delici Kurkin sin
Gost
Delici Kurkin sin

A Nezavisni kandidat Delic sta ce on sad mozel makar na Vogoscansku petlju…on voli da ” ima Petlju..”?

walter
Gost
walter

bravoooooooooooooooooo svaka cast tako to rade ljudi kojima je stalo do BIH

SDA=SBIH=PORAZ2018
Gost
SDA=SBIH=PORAZ2018

E moj Zlatane Begiću,sjećaš li se šta ti je supruga rekla Gutiću

Bosanac
Gost
Bosanac

pa komsicu i ti si ulizica …jel vas strah Boga svi ste vi lopovi…narod te komsicu podrzo jer si se prestavljo ko bosanac ko tracak svijetla ..a ti gurnu narod jos dublje smece jedno