Rudari obustavili proizvodnju u sedam rudnika u Federaciji BiH

1 732

Rudari u sedam rudnika koncerna Elektroprivrede BiH jutros u sedam sati donijeli su odluku o pokretanju radničkog neposluha prekidom proizvodnje. Poručuju da je dosta više primjene jednostranih odluka od nadležnih i stavljanja rudara na marginu.Grupa rudara iz sedam rudnika koji djeluju u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH, predvođeni Samostalnim sindikatom radnika rudnika Federacije BiH danas će u Sarajevu održati proteste.

Kako nezvanično saznajemo autobusi su već krenuli prema bh. prijestolnici, a oni komorati koji ostaju u rudnicima odlučili su ući u radnički neposluh i to prekidom proizvodnje u jamama i površinskim kopovima.

“Od jutros u sedam sati rudari u svih sedam rudnika u sastavu koncerna su u znak podrške komoratima koji idu na proteste, donijeli odluku o kretanju u radnički neposluh. Dakle, proizvodnja u svim rudnicima je obustavljena. S druge strane, mi ćemo isto tako dati podršku tim rudarima, kada budemo javno krenuli sa protestima u Sarajevu”, izjavio je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudnika uglja Kreka.

Proizvodnja je jutros prekinuta u rudnicima Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, Abid Lolić i Gračanica.

“Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija već sad vidi šta je proizveo donošenjem jednostranih odluka. Sva šteta koju je proizveo morat će sam sanirati”, dodao je Tokić.

Rudari navode da su u rudnicima nagomilani brojni problemi, a kao kap koja je prelila čašu smatraju odluku Elektroprivrede BiH da uvede primjenu novih pravilnika o radu i učinku.

“U tim odlukama osnovna plaća rudara, kopača i bageriste je smanjena sa 850 na 570 KM. Ali, mi sada imamo brutalan odgovor svih rudara. Dosta je više ovakvog odnosa prema rudarima”, zaključio je Tokić.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Kockara Bluzz

Rudnici su doslovno opljačkani, radnici su bili svesni pljačke ali niko nije ništa poduzimao,
svi su mislili da para nikada neće nestati, priča se o namiještanju hiljada tendera za razne poslove u okviru rudnika gdje su se isisavali milioni, namiještali su se tenderi za poslove koje su mogli raditi uposlenici u rudnicima, bageri su iznajmljivani dok su rudniči bageri ostajali sa strane prepušteni hrđanju i propadanju, rudničke radionice za remont su uništene, sve je uništeno, nedomaćinsko poslovanje, rasipništvo….najveća odgovorsnot je na vladi federacije BiH, oni su ti koji nisu pratili rad svojih direktora i upravnih odbora…eksproprijacije su posebna tema, ima tu posla za tužilaštvo, SIPA-u…kriminal je uništio rudnike

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x