Reakcija Vlade TK: “Nije vrijeme za političko dušebrižništvo SDP-a”

0 348

Vlada Tuzlanskog kantona poziva Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije Tuzla (KO SDP) da pokaže svoju društvenu osvještenost i ne koristi stanje prirodne nesreće uzrokovano pandemijom virusa COVID– 19 za stjecanje političkih bodova.

U svom medijskom istupu KO SDP Tuzla ili pokazuje elementarno nepoznavanje političkog sistema ili namjerno dovodi građane u zabludu direktno miješajući najavu Federalnog premijera Federacije Bosne i Hercegovine a nakon toga se direktno obraćajući Kantonalnoj vladi.
Ovom prilikom ističemo da je Vlada Tuzlanskog kantona duboko svjesna važnosti, uloge i iznimnog doprinosa kojeg u cilju smanjivanja posljedica na obrazovni sistem daju svi uposlenici u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju u našem Kantonu.

S tim u vezi želimo akcenirati konstantan dijalog kojeg Vlada održava
sa predstavnicima sindikata u ovim oblastima. Rezultat tog dijaloga su iznimno dobri i odnosi puni međusobnog
uvažavanja koje njegujemo sa sindikatima. Također ističemo, da kao ni do sada, niti jedna odluka u narednom periodu neće biti donesena jednostrano.

Imajući ovo u vidu, bespotreban je dušebrižnički odnos kojeg, isključivo sa ciljem stjecanja vlastitih političkih poena, pokazuju ovih dana iz SDP-a. Uvažene političke kolege, društveni kontekst u kojem se nažalost trenutno nalazimo nalaže punu ozbiljnost svih političkih subjekata, smirivanje situacije i smanjivanje tenzija, ali su nažalost neki u trenutnoj situaciji prepoznali potencijal za nešto ranije otvaranje političke kampanje za lokalne izbore.

Niti Vladi Tuzlanskog kantona, kao niti jednom od političkih subjekata koji je čine, u ovom momentu
ne pada na pamet da razmišljamo o lokalnim izborima. Naš prioritet je borba za zdravlje naših građana, a uporedo s tim razmišljamo o načinima sanacije posljedica koje će trenutna situacija ostaviti iza sebe. U tom smislu podcrtavamo izuzetnu važnost dijaloga kojim je Vlada TK u kontaktu sa sindikatima rješavala sve izazove.

U prilog tome govori i današnje potpisivanje Sporazuma o produženju i Aneks Kolektivnog ugovora uposlenika institucija i ustanova koje se finansiraju iz budžeta TK. S druge strane Vlada i Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona već rade na pripremi mjera kojim će se omogućiti kvalitetan završetak ove školske i akademske godine, te omogućiti upis u narednu školsku/akademsku godinu.

Smatramo da s tim mjerama još uvijek ne treba žuriti, posebno imajući u vidu da nigdje u zemljama okruženja, čak i onima koje su mnogo teže pogođene pandemijom, nisu donesene mjere kojima bi se ukazivalo na završetak školskih/akademskih godina. O svim mjerama koje budu donošene, Vlada i Ministarstvo obrazovanja i nauke će uprave škola i građane blagovremeno obavještavati.

Na kraju pozivamo sve društveno relevantne subjekte, među kojima i političke partije, da svoje međusobne razlike u ovom vremenu ostavimo sa strane, te da solidarno i zajednički podnesemo teret novonastale situacije.

Ako to ne želite, molimo vas da svojim istupima dodatno ne komplikujete ionako složeno društveno stanje, a mi ćemo se, kao i mnogo puta do sada, znati kako nositi i sa najvećim izazovima. Također, još jednom molimo sve naše građane da budu mirni, prate upute Kantonalnog štaba civilne zaštite, a Vlada Tuzlanskog kantona svakodnevno prati i kontroliše situaciju, te u koordinaciji sa Vladom Federacije BiH pravovremeno poduzima aktivnosti, prije svega na očuvanju zdravlja stanovništva, potom na zbrinjavanju naših socijalno ugroženih sugrađana, ali i druge aktivnosti kako bi omogućila da cjelokupan
društveni sistem funkcioniše sa što manje poteškoća.

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x