Prosječna plata u RS-u prvi put veća nego u FBiH

0 222

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je, zahvaljujući primjeni Zakona o podsticajima u privredi ovog entiteta, “prvi put prosječna plata u RS-u veća nego u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Prema objavljenim statističkim podacima, prosječna plata u Republici Srpskoj u aprilu ove godine je iznosila 946 KM i za šest KM je veća nego u FBiH. Upravo primjena ovog zakona, koja je počela 1. jula prošle godine, uticala na ovaj rezultat. Još jednom pozivam privrednike da iskoriste mogućnosti ovog zakona i da 1. jula, kada počinje drugi obračunski period, apliciraju na ime povećanja plata radnika u svojim privrednim društvima“, rekao je Petričević.

Prema njegovim riječima, na taj način poslodavci će imati zadovoljnog radnika u svom kolektivu koji će biti produktivniji, a s druge strane kroz taj proces privredni subjekt će ostvariti veću dobit i korist.

Zakon o podsticajima u privredi Republike Srpske uspostavio je okvir za dodjelu podsticaja privrednim subjektima s ciljem povećanja konkurentnosti i produktivnosti privrede u ovom bh. entitetu.

Podsticajna sredstva predviđena ovim zakonom dodjeljuju se privrednim subjektima po dva osnova – povećanja plate radnika i podsticanja direktnih ulaganja.

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x