Predsjedništvo BiH: Zajednička izjava članova u povodu 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma

4 784

Obilježavanje 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja događaj od najvećeg značaja za Bosnu i Hercegovinu, cijelu regiju Zapadnog Balkana, ali i Evropu u cjelini.

Predsjedništvo BiH izražava punu spremnost i opredijeljenost za poštovanje odredbi Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i Ustava Bosne i Hercegovine koji je njegov sastavni dio.

Predsjedništvo BiH izražava zahvalnost svim međunarodnim partnerima koji su dali doprinos uspostavljanju i očuvanju mira, kao i rekonstrukciji Bosne i Hercegovine.

Danas je jedinstvena prilika da pošaljemo poruku kojom ćemo na pravi način ukazati na važnost jačanja povjerenja, mira i međusobnog poštovanja među svim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini, svim njenim dijelovima, entitetima, Brčko distriktu BiH, kantonima, gradovima i općinama.

Predsjedništvo BiH pozdravlja napredak koje je od Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini do danas učinjen na poljima ekonomije, obrazovanja, demokratizacije društva, vladavine prava, javne uprave i svim drugim oblastima.

Predsjedništvo BiH ponavlja svoju spremnost i opredijeljenost za jačanje dobrosusjedskih odnosa u regiji na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja, u skladu s međunarodnim pravom.

Predsjedništvo BiH smatra da u ovom vremenu pandemije neophodno unaprijediti saradnju sa svim međunarodnim partnerima u odlučnoj borbi protiv terorizma, pandemije virusa COVID – 19, kao i u pogledu migrantske krize.

Obaveza svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini jeste da pojačamo napore kako bismo osigurali narodima i građanima da mogu živjeti dostojanstveno, uz međusobno uvažavanje i razumijevanje.

Danas je prilika da podsjetimo na obavezu da saosjećamo sa bolom i patnjama pripadnika svih naroda i građana, te obavezu da iskažemo poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata.

Mi, članovi Predsjedništva BiH, potvrđujemo svoju opredijeljenost da stvaramo društvo po mjeri svih njegovih naroda i građana, a posebno mladih kojima želimo omogućiti ostanak i budućnost u njihovoj domovini, stoji u zajedničkoj izjavi članova Predsjedništva BiH.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Gimnazija 1954

Tebe,Milenko,je stvarno teško razumjeti,šta stvarno hoćeš?Napadaš g.Delića da je “nedemokrata,šerif,da manipuliše ljudima”,a tvoja SDA je “demokratska,višenacionalna,članstvo iz više konfesija,puno učinila za Puračić,Šikulje,Jaruške”,šta je ovdje istina???Zabranio bi članu Predsjedništva BiH,jednaki i ravnopravni po Ustavu,da da Izjavu o značaju Dejtonskog sporazuma,koji je zaustavio rat i dalja stradanja svih građana BiH.Ne daj bože,da si ti na vlasti,stradali bi svi razumni,kulturni,obrazovani,pošteni,a posebno Srbi i pravoslavci.Milenko,ti si isto Srbin,pravoslavac,imaš Slavu,slaviš Božić,slobodan si i imaš ista prava kao i Haso,Franjo,Vukašin,zašto bježis od istine.Zašto se ne liječiš,imaš dobru zdravstvenu zaštitu,zašto ne govoriš srpskim jezikom,pišeš ćirilicom,ideš u crkvu u tvom Puračiću,zašto pljuješ po svom rodu?Nisi bio takav u mladosti,izgleda da je bolest uzela maha,a na vrijeme se nisi javio ljekaru.Još nije kasno,ako želiš pomoći sebi i svojima,da ih ne brukaš i sramotiš,prestani da se javljaš na ovaj portal,nije normalno da upotrebljavaš ružne riječi i upućuješ ih normalnim,kulturnim,sposobnijim i nadasve uspješnijim,a ti izbjeglica ili član onih loših momaka u Beču,znaš o kojim govorim.Svi oni,koje se ovdje hvalio i dizao u nebesa,izgubiše:SDP,SDA manje postigla nego na prošlim,Naša stranka,Onaj iz SDA izgubi od tvog “druga”Delića,a ti mu se još izvini.Da nisi bio takav,rezultat bi bio drugačiji. Ti pripadaš srpskom rodu,Sprskoj pravoslavnoj crkvi,Ozrenskom narodu i da bi ozdravio moraš se izviniti njima… Read more »

Milenko Blagojevic

Džabe mijenjaš “ni(t)kove” . Odaje te “ćirilica” koju još nijesi uspio da napipaš na računaru.
Ups, pa ovce to i ne mogu! Bleje li bleje u svome stadu i “suverenom” toru ,pogotovo kad ostanu bez “čobana”. Biva,boje se da ih vuk ne izjede…

Milenko Blagojevic

Zapis o petorici

Četvorica jednog vode
Jednog gone četvorica
Četvorica mrka lica
Preko plota preko žica
I od ića i od pića
I od ruha i od kruha
Kroz živice kroj ižice
Od svobode do slobode
I od hiža i od greba
I od zemlje i od neba
Četvorica jednog vode
Jednog vode četvorica
Četvorica jednog broji
Četiri se jednog boji

(Mehmedalija Mak Dizdar)

Jednome iz Gnojnice k’o obaveznu lektiru da se napamti…

Milenko Blagojevic

Dodika treba bojkotovati .Perverzno je da osvjedočeni neprijatelj BiH daje zajedničku izjavu sa onima kojima je stalo do nezavisne Bosne i Hercegovine. I on nije jedini .Sinoć, u beogradskoj emisiji “Oko”,novinar Slobodan Reljić i prof .emeritus Nenad Kecmanović,velikosrpski ideolozi , su složno i na najprimitivniji način udarili po ovoj dvojici časnih patriota i Ljudi. Više od BiH i Bošnjaka mrze samo ljude koji na neki način dolaze iz pravoslavnog,pogotovo srpskog kruga. Počela je jos jedna satanizacija…

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x