Nevjerovatan primjer 63-godišnje žene koja ručno kosi livadu

2 1.368

Ljeto je i vrijeme sakupljanja trave i sijena za stoku na selima. Nekada se to sve ručno radilo. Razvojem tehnologije i dolaskom mašina, tradicionalni način sakupljanja trave je promjenjen.

Međutim, 63-godišnja Ajša Imamović iz Miričine kod Gračanice nevjerovatan je primjer žene koja ručno kosi livade jer su neravne pa mehanizacija ne može doći, a i nema radne snage. Još nevjerovatnije je da ona to sve radi dobrovoljno, da se livade ne pretvore u šume, javlja N1.

Ajša je godišnje kosila i do 30 dunuma trave, sada uglavnom kosi više od deset. Dunum pokosi za tri, četiri sata. Sve je počelo kada je odlučila pomoći svekrvi i zavoljela taj, za mnoge, tipičan muški posao.

“Ona bila slaba. Držala se goveda. Hajde malo, pomalo. Evo 30 godina ne ostavljam je iz ruku. Sa njom kosim, non stop. Svako ljeto, svako proljeće, pokosim toliko zemlje”, kazala nam je Ajša.

Ova žena puna elana, sama oštri alat da bi pokosila tešku, zamršenu i oborenu travu. Osim volje i kondicije, treba i umjeća.

“Vještina. Ne udaraš snagom kao sjekirom ili trnokopom. Samo je dobro potkuj i naoštri i opleti”, pojasnila je.

S obzirom da joj je muž obolio, on joj je uglavnom moralna podrška.

“Nije to baš realno, dobro, pošteno gledati kako žena kosi, a vi da ne možete. Ali ja je ne tjeram. Ona to voli i to je tako”, kazao je Halid Imamović.

“Dijete kaže: Mama, koliko ti treba para da ti dam da tu kravu uništiš? Ali da krave nema, ja bih to opet radila”, dodala je Ajša.

Poljoprivreda je uvijek bila i ostala težak posao kojeg niko više ne želi raditi, kažu Imamovići.

“Ja sam držao sedam, osam bikova, po pet, šest krava. Ali nemam kome isporučiti. Onda i to je ucjena. Prodaš mu džaba, vratiš poticaj. Što bih to radio više?”, kazao je suprug Halid.

“Dok mi izumremo ovdje neće nikoga biti. Niti će ko raditi. Eto ovo da ne kosimo, sve bi bilo u trnju. Sve bi bilo zaraslo. Nekako se borim da ne zaraste u ostruge i trnje. A dokle tako? Dokle me mogu noge nositi. Do tada ću i raditi”, poručila je Ajša.

A zdravlje i noge, kaže, za sada je dobro služe pa sa lakoćom gazi u sedmu deceniju života sa kosom u rukama.

Tokom ovog ljeta, Ajša je pokosila već 12 dunuma trave. Travu je složila u pet sijena. Kako kaže, godišnje zna složiti, odnosno, skoliti i do devet sijena. I to sve sama.

Video možete pogledati na linku.

2
Komentari

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
SinisterDzeko Recent comment authors
newest oldest most voted
Dzeko
Guest
Dzeko

Ljudi smo nismo Miricani

Sinister
Guest
Sinister

Koliki je odkos??😁😉