Belamionix

Najmlađi učesnik Marša mira: Uopće nisam umoran

0 1.044

Učesnici Marša mira 2019 jučer su prešli drugu etapu puta. Nekoliko hiljada učesnika prenoćilo je u Mravinjcima, a danas nastavlja put prema Potočarima gdje će stići u večernjim satima, javlja Anadolija.

Među nekoliko hiljada učesnika svih generacija je i šestogodišnji Salmir Sinanović. U Maršu mira učestvuje sa svojim ocem Mirsadom Sinanovićem, koji je u julu 1995. godine preživio put smrti, piše Anadolija.

– Ja sam prešao dvanaest marševa. Zadnje tri godine nisam išao, zbog zdravstvenih problema. Moja djeca idu sa mnom da se upoznaju šta se dešavalo. Ove godine je i Salmir učesnik Marša mira. Ide on dobro, govori Mirsad Sinanović. Mirsad Sinanović svake godine učestvuje na Maršu mira, a s njim i njegova djeca. Kaže da mu se, putujući kroz šume s hiljadama drugih učesnika, “vraćaju slike”.

– Čujem ponovo dozivanja, urlike, jauke. Sjetim se gdje sam koga i kad posljednji put vidio, kaže Sinanović. Salmir stidljivo kaže da će ići i naredne godine na Marš mira “zajedno sa svojim babom i sestrama” i dodaje da “uopće nije umoran”. Mirsadu Sinanoviću su u genocidu u julu 1995. godine ubijena dva brata i otac.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari ukopana su Mirsadova braća Senad i Sadik. Mirsadov otac Salčin je pronađen, ali su pronađene samo dvije potkoljenice i glava. Porodica se nada da će biti pronađeno još dijelova tijela nakon čega će izvršiti ukop. Danas Mirsad sa svojom porodicom živi u srebreničkom selu Risići. Drugu etapu ovogodišnjeg Marša mira prešao je danas i Selim Mehmedović.

– Ponovo sam prešao. Ja sam u suprotnom pravcu išao u julu 1995. godine. Danas je sa mnom moja kćerka. Što se tiče umora, ne osjećam ga, govori Mehmedović.

Učesnici Marša mira će danas preći dio trase Kamenice – Kameničko brdo – Buljim. Dosad ovaj dio trase učesnici Marša mira nisu prolazili iz sigurnosnih razloga. – Bez obzira na vremenske prilike, ide se tim dijelom staze. Odluku smo donijeli i učesnici će proći dijelom trase Kamenice – Kameničko brdo – Buljim. To je zahtjevan dio trase, ali vjerujem da će sve dobro proći”, rekao je Munir Habibović, predsjednik pododbora za Marš mira 2019.

Komentari

avatar