Na tržištu BiH opasne igračke: “Ljigavac” ušao u državu bez deklaracije

1 1.011

U ovoj godini do sada je zabranjen uvoz dvije pošiljke igračaka u količini od 1.188 komada

Po nalogu opštinske i republičke zdravstvene inspekcije sa tržišta Srpske uklonjena su 2.202 komada igračke “ljigavac”, jer nisu bili deklarisani u skladu sa zakonom.

U postupku redovnog nadzora predmeta opšte upotrebe u maloprodaji, pregledom navedenih igračaka utvrđeno je da iste nemaju nikakvu deklaraciju ili je deklaracija na nerazumljivom jeziku.

Na osnovu Sporazuma Inspektorata RS i Agencije za nadzor nad tržištem BiH, za ovu godinu je u okviru projekta proaktivnog nadzora neprehrambenih potrošačkih proizvoda, planirano uzorkovanje igračke “ljigavac” za potrebe laboratorijskog ispitivanja.

U ovoj godini do sada je zabranjen uvoz dvije pošiljke igračaka u količini od 1.188 komada. Takođe, u 2018. godini zabranjen je uvoz osam pošiljki nebezbjednih igračaka u količini od 4.600 komada, a sa tržišta je povučeno 573 komada.

Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na nedozvoljen sadržaja ftalata i lako izvlačenja niti. Kontrolisane su igračke porijeklom iz različitih zemalja, međutim sve neispravne pošiljke bile su porijeklom iz Kine.

Leave a Reply

1 komentar za članak "Na tržištu BiH opasne igračke: “Ljigavac” ušao u državu bez deklaracije"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Mujo Becirovic
Gost
Mujo Becirovic

Sigurno neka KINESKA sranja sto nasi uvoze dodzaba da bi stogod zaradili. Sve to ko je uvezao bez deklaracije treba kazniti i to na sa 10 ili 20 hiljada maraka nego sa jedno 500.000 maraka pa nek on opet pokusa da to uveze.Kod nas su kazne blage za te uvoze tog smeca zato nam se toi desava i to trba da nam djecu truje.