Belamionix

Modernizacija magistralnih puteva u FBiH proglašena javnim interesom

1 565

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila je obnovu i modernizaciju magistralnih puteva u FBiH javnim interesom, čime će se lakše i brže osiguravati urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole za izvođenje radova, rekao je direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić.

Prema njegovim riječima ova odluka omogućava nastavak radova na modernizaciji magistralnih puteva koju su započeli još prije godinu i po.

Podsjetio je da Ceste FBiH upravljaju sa oko 2.300 kilometara magistralnih puteva, od kojih je značajan broj njih izgrađen još prije 40 ili 50 godina i potrebno je uložiti značajan iznos u njihovu obnovu i modernizaciju.

– Još prije dvije godine smo pokušali osigurati dozvolu za obnovu tunela Crnaja na magistralnom putu M-17. Prvo smo se obratili Federalnom ministarstvo prostornog uređenja, ali su nam kazali da nisu nadležni za izdavanje dozvole. Potom smo se obraćali i nadležnom kantonalnom ministarstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, a zatim i Općini Jablanica. I od njih smo dobili odgovore kako nisu nadležni da nam izdaju dozvolu. Na kraju smo se obratili Vrhovnom sudu FBiH i pitali ih od koga da tražimo dozvolu. Odluka je bila da nam je treba izdati federalno ministarstvo. Dozvolu smo na kraju dobili, ali smo izgubili dvije godine u ovim procedurama i obnova tunela Crnaja je mogla davno početi – izjavio je Pravdić.


1
Komentari

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Mujo Becirovic Recent comment authors
newest oldest most voted
Mujo Becirovic
Guest
Mujo Becirovic

Nasa posla nezna se ni ko pije ni ko placa. Tako nam je u svim sferama zivota ne samo u cestogradnji. Kad cemo se pribliziti Evropskim standardima to je veliko pitanje.