Iz Indonezije u BiH stiže 17,2 tone briketa za shishe od kokosove ljuske

2 929

Iz Indonezije je prema Bosni i Hercegovini krenula prva isporuka briketa proizvedenih od kokosove ljuske.

-Iz luke Suravaya sa Istočne Jave jučer je brodom krenula isporuka od 17,2 tone briketa koji će biti dopremljeni do luke Ploče, a onda kopnenim putem u BiH -izjavila je za Fenu ambasadorica Republike Indonezije u BiH Amelia Achmad Yani. Izvoznik je kompanija CV Fitra Jaya, iz provincije Jawa Tengah, a uvoznik kompanija Ane doo u Sarajevu.

Predviđeno je da u roku od 30 dana kontejner sa briketima stigne u luke Ploče.

Ovaj izvozno-uvozni posao isporuke uglja od kokosove ljuske, vrijednosti 21.242 USD, je rezultat poslovnog susreta privrednika BiH i Indonezije na Business matching-u održanom 25.aprila u Sarajevu, a kojeg je organizirala Ambasada Republike Indonezije u BiH.

-Ovih 17,2 tone stiže u jednom kontejneru i ako uvoznik bude zadovoljan proizvodom, naručit će još 3 – 4 kontejnera briketa- pojašnjava ambasadorica Yani.

Briketi od kokosove ljuske koriste se za shishe, roštilje i grijanje. Ugalj od kokosove ljuske koji će biti isporučen u BiH dolazi sa otoka Sulawesi, visoke je kvalitete, aromatičnog mirisa, a pepeo je bijele boje.

Kokosova ljuska je obnovljivi izvor energije. Puno je ekonomičnija jer gori dva puta duže nego bilo koji brzopaleći ugalj, a ekološki je prihvatljivija- sadrži vrlo malo pepela, oko 80 posto manje od ostalih briketa.

Za proizvodnju ovog uglja, ističu ekolozi, ne uništavaju se stabla šuma već vrlo čiste i prirodne kokosove ljuske. (Fena)

Leave a Reply

2 komentara za članak "Iz Indonezije u BiH stiže 17,2 tone briketa za shishe od kokosove ljuske"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Ami
Gost
Ami

Stanje,više ni bukva nam ne valja,mora biti kokoš da lijepo miri😂

Dzeko
Gost
Dzeko

Bolje bombe saljite