Belamionix

Hirurg iz BiH operisao putnika u avionu i spasio mu život!

3 2.423

Kako priča za “Dnevni avaz”, sve se dogodilo na letu Panama – Pariz, kada je, nakon tri sata vožnje, neko upitao da li među putnicima ima neko iz medicinske struke jer je jednom putniku loše.

“Bez razmišljanja sam se javio. Odveli su me na kraj aviona. Tamo sam zatekao blijedog momka koji je teško disao. Na koljenu, koje je bilo otečeno, vidio sam ranu. Kazao je da je bio u panamskoj džungli i da ga je dan prije nešto ujelo. Koljeno je bilo inficirano, a veći dio noge otekao. Imao je povišenu temperaturu”, priča Okić.

Rekao je posadi da se rana odmah mora otvoriti i očistiti. Oni su mu donijeli svu potrebnu opremu, kaže Zeničanin, a potom je uslijedila operacija.

“Stjuardi su mi pomogli. Očistio sam ranu, evakuirao gnoj i zavio. Sumnjao sam da se radi o velikoj alergijskoj reakciji, pa sam aplicirao i infuziju s hidrokortizonom. Pacijent  je nakon infuzije i tretmana bio dosta bolje, a potom sam mu intramuskularno dao i injekciju s antibiotikom širokog spektra. Sve je trajalo sat vremena”, kaže Okić.

Kada se sve završilo, posada i 300 putnika u avionu aplaudirali su hrabrom Zeničaninu, koji kaže da se radilo o ozbiljnoj infekciji koja je mogla imati kobne posljedice.

“Moglo se iskomplikovati. Život bi došao u pitanje da se razvila alergijska reakcija, jer je teško disao i oticao. Nakon dva sata, jako dobro se osjećao. Inače, Francuz je avanturista i snima klipove po ekstremnim mjestima. Nedugo nakon zahvata, na razglasu su mi zahvalili i odali priznanje za sve što sam uradio”, ističe Okić.

Ne krije da nije bilo jednostavno odlučiti se na takvu intervenciju hiljadama metara iznad zemlje.

“Najveći strah bio mi je da se nešto ne iskomplikuje. I to je uvijek strah, jer se nekad i najmanja operacija može iskomplikovati. Ali, sreća da sam specijalista hirurgije pa su te male operacije nama rutina”, govori Okić.

Dobio besplatan let

Koliko su Zeničaninu bili zahvalni posada, stjuardi, putnici, ali i aviokompanija, govori podatak da su ga simbolično nagradili.

“Došla je glavna stjuardesa i rekla mi da sam dobio besplatan let od ‘Air Francea’ i vaučer da u free shopu kupim šta želim. Kada smo sletjeli, pilot mi je zahvalio za sve što sam učinio”, kaže Okić.

Putovanje u Kolumbiju sa suprugom bilo je 70 putovanje ovog Zeničanina koji voli da obilazi svijet.

3
Komentari

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
KarloZoranSodakox Recent comment authors
newest oldest most voted
Sodakox
Guest
Sodakox

Alal mu vera, svaka čast care. To je posao a ne bijedna naklapanja kojoj stranci pripada

Zoran
Guest
Zoran

Kapa dole!

Karlo
Guest
Karlo

…”sve se dogodilo na letu Panama – Pariz, kada je, nakon tri sata vožnje…”

Bem ti novinara 😀