Gutić: SDP-ovci su politički gubitnici i mrtvaci, ne treba iz oživljavati!

6 2.945

Predsjednik Kluba SDA u Skupštini TK Bego Gutić potvrdio je za Vijesti.ba da je pokrenuta inicijativa za prikupljanje potpisa za sazivanje vanredne sjednice Skupštine TK. Kako  je rekao Gutić, zasjedanje bi trebalo biti održano u ponedjeljak, a na njemu bi se eventualno formiralo novo rukovodstvo ovog zakonodavnog organa.

– U toj kombinaciji je i dio zastupnika iz SDP-a BiH, a ne znam koliko je to tačno zastupnika – rekao je Gutić.

Novu skupštinsku većinu, kako je rekao, činilo bi 18 ili 19 zastupnika – devet iz SDA, dva iz Stranke za BiH, dva iz SBB-a, tri iz DF-a, te dva ili tri iz SDP-a BiH.

Gutić navodi da postoje špekulacije o broju SDP-ovih zastupnika – po nekima je to tri, a po nekima dva.

– Naravno, to još uvijek ništa nije gotovo, jer i dalje nisu završeni razgovori i pregovori oko podjele resora. Međutim, danas su izašle i neke špekulacije da su već i resori podijeljeni. A ako su one tačne, onda je taj dogovor na štetu SDA – dodaje Gutić za Vijesti.ba.

Prema njegovim riječima, za SDA bilo bi porazno i pogubno da SDP BiH sa dva ili tri zastupnika dobije poziciju predsjednika Skupštine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo poljoprivrede, Klinički centar i Direkciju cesta.

– Ispada da je bolje trgovati poslije izbora. Ne trebate ni ići na izbore, ne trebate se puno truditi na izborima da napravite neki rezultat, nego bitno je da se poslije dobro trguje. To je dogovor koji je štetan po SDA, a ja mislim da naši birači za to nisu glasali – naglašava Gutić.

Ističe da pozicija premijera TK u svakom slučaju treba pripasti SDA-u.

– SDA će na svojim organima vjerovatno donositi odluke, ali još uvijek nema preciznih informacija. Još uvijek postoji nekoliko ljudi koji se pominju u javnosti – navodi Gutić, ne iznoseći konkretna imena.

Na sjednici u ponedjeljak bi se, ponavlja, dogovaralo novo rukovodstvo Skupštine TK, a onda bi uslijedili i pregovori oko formiranja Vlade TK i raspodjele resora.

– Po nekim medijskim špekulacijama, to je već dogovoreno. Ali, kažem, ako je to tačno, onda je taj dogovor štetan i poguban po SDA – potcrtava Gutić.

Taj dogovor, nastavlja sagovornik, predstavlja privatne inicijative Abdurahmana Hodžića i Envera Bijedića, “koji pokušavaju da formiraju privatnu vladu”

– Ja mislim da SDA ne treba bacati pojas za spašavanje nikome, pa ni ovim ljudima iz SDP-a. To su politički gubitnici koji su izgubili bitku u svojoj političkoj partiji. To su politički mrtvaci i ne treba ih oživljavati. Ukoliko se na takav način formira, bila bi to privatna vlada živiničkog tajkuna i ratnog dezertera Abdurahmana Hodžića, čovjeka koji je ovdje došao poslije rata i na državnim jaslama otvorio firmu, počeo se baviti niskogradnjom, asfaltiranjem, održavanjem puteva. Njegova firma ima godišnji promet 10 miliona KM. I Envera Bijedića, za kojeg znamo da je bio ministar prometa i komunikacija. Znamo da je i njemu interes ta Direkcija cesta. Tako da, eto, to je otprilike projekat njih dvojice, uz pomoć Safeta Softića, koji je ideolog svega toga – navodi Gutić.

Na pitanje zašto bi uopšte SDA učestvovala u “privatnoj tajkunskoj vladi Hodžića i Bijedića”, Gutić navodi da “taj isti gospodin iz Živinica kontroliše 5-6 zastupnika u Klubu od devet zastupnika SDA u Skupštini TK, pišu Vijesti.ba.

6
Komentari

avatar
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
SodarSinisterSDA=SBIH=PORAZ2018CazeMilenko Blagojevic Recent comment authors
newest oldest most voted
SDA=SBIH=PORAZ2018
Guest
SDA=SBIH=PORAZ2018

SDA zna šta hoće hoće Hodzu za Premijera a SDP nezna šta Hoće ,Delić pogotov 3 puta je pobjedio SDA da bi im sad radio ono što naši rade po Minhenu

Caze
Guest
Caze

Gikil…nema okolinsku dozvolu, nema vodnu dozvolu. U projekte ne ulaze, trenutno ne ulaze nikako. Novac se izvlaci i tempirana bomba ceka da eksplodira. Mediji , inspekcihe, politicaru placjeni vjerovatno cute.
GSHL u stecaju, KHK u stecaju. Mital i dalje upravnja i iznosi sve…

Sodar
Guest
Sodar

Bego je bio dobro krenuo ali ga Kuko zaj.ba.
Davno bi Mital frkno iz GIKILa.
Bio je i Delic krenuo po pitanju dozvola, ali vidio da se moze dole zaposliti nesposobni kadar SDPa pa se smirio.
Koksara je “zivi” dokaz da ne moze funkcionisati od podobnih.

Sinister
Guest
Sinister

Ako je Bego taj,koji ce nas izvlaciti iz belaja,onda nema dalje.Idemo jos dublje,mulj je i onako.
Pa vi iz SDA, da niste nikad bili na vlasti,mi ne bi nikad znali,sta je cista propast.
NAROD ZNA sta je patnja.

SDA=SBIH=PORAZ2018
Guest
SDA=SBIH=PORAZ2018

Dobar Guta

Milenko Blagojevic
Guest
Milenko Blagojevic

Obzirom na politicki kaos u SDP-e i dodatnom politickom “papazjanijom” sa sefom im,Edinom Delicem,koji je potpuno izgubio kontrolu i samo-kontrolu i nad sobom i nad partijom, SDA bi pocinio katastrofalnu gresku ulaskom u tu neodrzivu koaliciju.
Da li uopce postoji SDP ? Hoce li “Velki sef ” biti iskljucen iz stranke ? Hoce li biti iskljuceni i clanovi koji ga podrzavaju ?Hoce li se otcijepiti i krenuti za Zlatkovim SPD-om koji ni ne postoji ?Hoce li SDA krenuti sa “mackom u vreci”koji je u slobodnom padu ? Hoce li dati najvaznije resore ? Hoce li utoliti i nezajazljive apetite ,sefa im ?
I ,na kraju,zasto bi SDA ,koji je takodje u teskocama,pocinio politicki hara-kiri ? I sta ce im uopce “dvojac bez kormilara” koji ce se ili nasukati , ili potonuti ? Zar treba rizikovati katastrofu formata “Titanika” zarad camcica tj.
“dvojca bez kormilara”?! Mislim da ne.Ta basna nikome ne treba…