Edin Delić preuzima Socijalnu pravdu i demokratiju!

7 6.133

Dnevni list doznaje iz vrlo pouzadnog mostarskog izvora, bivšeg istaknutog dužnosnika SDP-a, da će se Edin Delić ipak odlučiti za suprotni smjer političkog djelovanja i da vjerojatno napušta SDP i preuzima pokret Socijalna pravda i demokratija sa zadaćom da zapravo što je moguće prije osmisli i formira novu političku stranku, piše mostarski Dnevni list.

U tekstu koji je objavljen u dnevnom i online izdanju Hercegovačkog medija, ne umanjuju Nikšićev trijumf, ali niti da je “svježi” Edin Delić imao oko 4 hiljade manje glasova.

Ostaje pitanje kako bi glasalo ostalo članstvo koje broji oko 23 hiljade članova, a koje nije izašlo na izbore. Ipak, ključno je pitanje kako će se sada postaviti i ponašati Edin Delić, načelnik općine Lukavac, njegove pristaše, ali i brojno članstvo koje nije izašlo na izbore? 

Dnevni list saznaje iz vrlo pouzadnog mostarskog izvora, bivšeg istaknutog dužnosnika SDP-a, da će se poraženi Edin Delić ipak odlučiti za suprotni smjer političkog djelovanja i da vjerojatno napušta SDP.

Prema tvrdnjama izvora Dnevnog lista „BH Zaev“ preuzima pokret Socijalna pravda i demokratija sa zadaćom da zapravo što je moguće prije osmisli i formira novu političku stranku. Navodno su oko toga široki konsenzus postigli utemeljitelji SPD-a Zlatko  Lagumdžija, Ivo Komšić, Miro Lazović, Emir Zlatar, Hakija Meholjić.  

Šef DF-a Željko Komšić, naravno, nema ništa protiv da Delić preuzme pokret Socijalna pravda i demokratija, te da potakne i osnaži temeljnu misiju ujedinjenja ljevice. Međutim, potpuna je nepoznanica kako će Komšićev kratki fitilj reagirati ako Edin Delić zasjedne na tron nove stranke, opasne konkurencije.

Šta dalje?

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se oko novog projekta i odnosa spram matičnoga SDP-a postaviti Enver Bijedić, predsjednik kantonalne organizacije u Tuzli, koji se neskriveno sukobio s Nikšićem oko ulaska u vlast i koaliranja sa SDA i koji je podupro Edina Delića u izbornoj utrci za šefa stranke. 

Uz to Bijedić je u ‘smrtnoj’ svađi s gradonačelnikom Tuzle i  najmoćnijim ‘esdepeovcem’ u gradu Jasminom Imamovićem, koji je opet lojalan Nikšiću. Naravno, SDP nastavlja živjeti sa svojim nedaćama i kušnjama, s brojnim ciljevima i prioritetima.

Javnost očekuje istup ‘zakopčanog’ Edina Delića. Slijedi osnivačka skupština SPD-a, a onda i Kongres SDP-a. Hoće li umjesto primjerenog stapanja lijeve opcije doći do razornog razaranja? 

7
Komentari

avatar
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
DzekoMilenko BlagojevicmaakbzeDelic Kukin isprdak Recent comment authors
newest oldest most voted
bze
Guest
bze

I ako napusti.Stranka je srestvo za napredovanje ka boljem a ne mjesto gdje se covjek treba uhljebit.Njegov napustanje pokazuje njegovu sposobnost da moze bilo gdje da se napreduje i da se doprinosi narodu.Sad ce svi reci radi radi svog dzepa.Naravno da radi radi svog interesa ali i interesa gradjana.Gledajuci druge koji su samo radili radi svog interesa.

Dzeko
Guest
Dzeko

Dzaba sve kada i dan danas narod koji ga zna prica o njemu sve najbolje. Ne mogu da vjerujem da se covjek toliko promijenio kako je dosao na vlast. Delic Edine ti si me otjerao za Njemacku. Ako ovo citas hvala ti.

Realan
Guest
Realan

hehehehe!! kakav je ovo ljigavac, ako ovo bude istina pa on je gori od Spririca! Smrad i ljudski i politicki. Imas li petlju Delic Edine? 😀

Lafinas je gotov
Guest
Lafinas je gotov

Ne sumnjamo da će s Njim ljevica “da prdise”; ima da drka ko i desnica kad je” Zaev ” samo uhvati …

Delic Kukin isprdak
Guest
Delic Kukin isprdak

Delić prelazi u VMRO DMNE , i mijenja ime u Goce Delicev

maak
Guest
maak

hahahahahahaha ljudi , narode , gradjani pa zar ste glas dali ovom vepru lafinasu proda vas glas ko kiflu

Milenko Blagojevic
Guest
Milenko Blagojevic

“Navodno su oko toga široki konsenzus postigli utemeljitelji SPD-a Zlatko Lagumdžija, Ivo Komšić, Miro Lazović, Emir Zlatar, Hakija Meholjić. ”
Cuj ” UTEMELJITELJI” !? Bez rahmetli Nijaza Durakovica , SDP danas ne bi ni postoj’o. Posebno su Lagumdzija i Komsic “trudili” i unistili socijaldemokratiju, na cemu jos rade . Osnovace oni i Savez za Ocuvanje Foteljasa,samo da ostanu u dobru suvatu udobno uvaljeni.
Sad su pojacani za novog “provjerenog leteceg kadrovika”, gospodina Edina Delica, kojemu ce pripasti uloga “politickog kaskadera”,ako pristane. “Glavni glumci i redatelji ” mu nece dati neku bolju ulogu ni za zivu glavu.
“Hoće li umjesto primjerenog stapanja lijeve opcije doći do razornog razaranja? ”
Koje stapanje ?! Pa, to je apsolutno razaranje socijaldemokratije na sitne interesne frakcije koje ce ciniti jedan neprincipijelni “kamerni teatar” koji ce svoje burleske izvoditi pred polupraznim ” gledaliscem “.
Dakle, nije rijec o nekoj eksploziji, nego o dekadentnoj imploziji -cije ce se posljedice osjetiti,na samo na”ljevici”, nego mnogo sire.Zato se treba postedjeti aplauza,jer ce ceh platiti epizodni glumci,kaskaderi i opijeno “gledalisce”.
Zivi bili pa vidjeöi…