DF i SBiH neće dati podršku manjinskoj Vladi TK

0 907

U sjedništu Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla delegacija ove stranke u petak je primila predstavnike Stranke za BiH (SBiH) i Demokratske fronte (DF), saznaje Faktor. Tema razgovora bila je podrška manjinskoj Vladi Tuzlanskog kantona.SDP već desetak dana prikuplja potpise za podršku manjinskoj Vladi TK u kojoj bi ova stranka imala premijera i šest ministara. Do sada je potpise stavilo deset zastupnika SDP-a, po dva Naše stranke i SBB-a te četiri PDA, što ukupno daje 18, odnosno minimalnu većinu potrebnu da nova vlada dobije podršku u Skupštini TK, piše Faktor.ba.


Pored navedenih stranaka, u Skupštini TK SDA ima devet, DF tri i SBiH dva zastupnika, te su današnji razgovori imali za cilj da prošire podršku projektu manjnske vlade. Međutim, DF i SBiH su danas SDP-u rekli “ne”.- Mi smo na sastanku ponovili naše ranije izrečene stavove. Nismo u mogućnosti dati podršku manjinskoj Vladi TK, jer imamo potpisan koalicioni sporazum sa SDA, koji se odnosi i na Tuzlanski kanton˝ rekao je Mirnes Gušić, predsjednik Regionalnog odbora SBiH Tuzla.

Nezvanično saznajemo da ni DF nije pristao da uđe u ovu priču, jer oni svoje potpise nisu željeli staviti pored potpisa zastupnika PDA.Priča o manjinskoj vladi ide dalje u ponedjeljak kada bi se trebao održati sastanak predstavnika SDP-a i Naše stranke (NS). Saznajemo i da je Naša stranka uputila pismeni akt SDP-u u kojim ističu svoje principe u procesu formiranja manjinske vlade, konceptu koji ova stranka podržava.

˝SDP ima snažnu podršku Naše stranke kada je u pitanju manjinska vlada, to je nešto što je bila i naša zamisao. Naš ključni uvjet je da u toj novoj vladi nema ministara iz PDA i SDA. Također, tražili smo da se program nove vlade pošalje zastupnicima svih stranaka, dakle i PDA i SDA, da nevezano za stranku kojoj pripadaju, daju podršku ovom projektu˝ rekao je za Faktor Mirsad Čamdžić, predsjednik Regionalnog odbora NS Tuzla za Faktor.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar